Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijana Roščić (izvor: tagesšau)  [ DW ]

01. 08. 2024. 19:25

Razmjena 26 zatvorenika između Zapada i Rusije

Ankara, 1.08.2024. - Avion vlade Ruske federacije vraća se zu Moskvu posle razmene zarobljenika

Prema navodima Turske, više zapadnih država i Rusija su izvršili veliku razmjenu zarobljenika. Ovo je najveća razmjena zarobljenika od kraja Hladnog rata.

Prema Turskoj, razmjena obuhvata ukupno 26 osoba iz SAD, Njemačke, Poljske, Slovenije, Norveške, Rusije i Bjelorusije. Ukupno 13 osoba će biti prebačeno u Njemačku, tri u SAD - dok će 10 osoba biti poslato u Rusiju.

Prema turskoj obavještajnoj službi MIT, u razmjeni je učestvovalo ukupno sedam aviona. Razmjena zatvorenika je izvršena u turskoj prestonici Ankari.

Tokom razmjene, posredovane od strane Turske, na slobodu je pušten i njemački državljanin Riko K., koji je bio osuđen na smrtu Bjelorusiji, ali je kasnije pomilovan.

Vladimir Kara Murza, ruski opozocionar - takođe je deo razmene.

Među oslobođenim Rusima su istaknuti opozicioni političarikao što su Vladimir Kara-Murza i Ilja Jašin. Kao protivuslugu, Rusija je dobila svoje sunarodnike zatvorene na Zapadu.

SAD su postigle oslobađanje američkog novinara Evana Gerškoviča i bivšeg američkog marinca Pola Vilana. U zamjenu je, između ostalih, predat takozvani "ubica iz Tiergartena" Vadim Krasikov.

Neke od osoba - državaljna SAD - koje su bile u ruskom zatvoru i sada su razmenjene. Sasvi mgore levo je novinar Evan Gerškovič.

Njemačka vlada: Odluka nije bila laka

Njemačka vlada je kasnije potvrdila oslobađanje 16 zatvorenika iz Rusije i Belorusije: U saradnji sa partnerima, "uspjeli smo da postignemo oslobađanje 15 osoba koje su nepravedno bile u zatvoru u Rusiji, kao i jednog njemačkog državljanina koji je bio osuđen na smrt u Bjelorusiji". Takođe je potvrdila da je Krasikov bio dio dogovora.

Njemačka vlada je istakla da ova odluka nije bila laka. „Naspram državnog interesa za sprovođenje zatvorske kazne osuđenog kriminalca bila je slobodi, fizičko zdravlje, a u nekim slučajevima i život nevinih ljudi, nepravedno zatvorenih u Rusiji i nepravedno politički zatvorenih," navedeno je u saopštenju vlade. Obaveza zaštite njemačkih državljana i solidarnost sa SAD bili su važni razlozi za ovu odluku.

Bajden: „Remek-djelo diplomatije"

Predsjednik SAD Džozef Bajden nazvao je u pisanoj izjavi oslobađanje 16 zatvorenika „remek-djelom diplomatije". Dodao je da su među oslobođenima „pet Njemaca i sedam ruskih državljana koji su bili politički zatvorenici."

Predsednik Bajden se kratko obratio u Beloj kući povodom oslobađanja američkih državljana iz zatvora u Rusiji. Oko njega su neki rođaci sada razmenjenih osoba.

Ranije razmjene zatvorenika

Sjedinjene Američke Države i Rusija su, uprkos napetim odnosima, u prošlosti više puta razmjenjivale zatvorenike. U decembru 2022. dakle tokom ruskog rata protiv Ukrajine, oslobođena je američka košarkašica Britni Griner, koja je bila osuđena za prekršaj povezan s drogom.

Viktor Bur, 8.12.2022.

Moskva je za nju dobila ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji je nakon povratka izrazio podršku ruskom napadu na Ukrajinu i sada je političar.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније