Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

01. 08. 2024. 18:30 >> 18:34
Čitaj mi:

UBIJEN JUČE U TEHERANU

Hiljade ljude u pogrebnoj povorci Ismaila Hanijea

Hiljade ljudi u Iranu priključilo se pogrebnoj povorci političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijea, koji je ubijen u napadu u Teheranu u srijedu.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, predvodio je molitve za vođu Hamasa, čije će tijelo biti sahranjeno u Кataru, prenosi BBC.

Američki mediji su citirali iranske zvaničnike koji su rekli da je vrhovni lider naredio direktan napad na Izrael, za koji kažu da je odgovoran za napad na iransko tlo.
Izrael nije direktno komentarisao atentat.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je njegova zemlja posljednjih dana zadala „stravične udarce“ svojim neprijateljima, uključujući ubistvo visokog komandanta Hezbolaha u Libanu nekoliko sati prije napada na Teheran.

On je upozorio Izraelce da su „izazovni dani pred njima“, jer strahovi od šireg sukoba na Bliskom istoku rastu.

„Od udara u Bejrutu, čuli smo prijetnje sa svih strana. Spremni smo za svaki scenario i bićemo ujedinjeni i odlučni“, poručio je.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na „opasnu eskalaciju“ neprijateljstava u regionu.

Hamasovo vojno krilo saopštilo je da će smrt Hanijea, na kog se nadaleko gleda kao na sveukupnog vođu grupe, „bitku odvesti u nove dimenzije“ i imati velike posljedice.

Dok se Hanijeova sahrana još odvijala, izraelska vojska je saopštila da je potvrdila da je Hamasov vojni šef Mohamed Deif ubijen u vazdušnom napadu na pojas Gaze prošlog mjeseca.

Deif je bio meta napada na imanje u oblasti Кan Junis 13. jula. Hamas tek treba da potvrdi njegovu smrt.

Izrael kaže da je Deif bio jedna od ličnosti odgovornih za planiranje napada 7. oktobra na jugu Izraela u kojima je ubijeno 1.200 ljudi. Od napada, Izrael je obećao da će uništiti Hamas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније