Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina biznis/M.L.B.

27. 07. 2024. 07:51 >> 07:51
2

borba protiv inflacije

Ruska centralna banka podigla ključnu kamatnu stopu

Ruska centralna banka je u borbi protiv rastuće inflacije povisila ključnu kamatnu stopu dva postotna boda na 18 odsto, što je šesto povećanje u posljednjih godinu.

Posljednje povlačenje bilo je u decembru prošle godine, prenosi SEEbiz.

Kada je Moskva u februaru 2022. pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu, potrošačke cijene počele su brzo rasti.

Prema stranim novinskim agencijama, stopa inflacije premašila je devet odsto ovog mjeseca i još će neko vrijeme ostati iznad ciljanih četiri odsto ruske centralne banke.

“Rast domaće potražnje i dalje uveliko premašuje mogućnosti širenja asortimana robe i usluga. Kako bi inflacija ponovo počela da se smanjuje, potrebno je dodatno zaoštravanje monetarne politike”, rekli su bankari.

Istovremeno, banka je povećala prognozu stope inflacije za ovu godinu, prema posljednjim procjenama, ona će biti između 6,5 i sedam odsto.

Iz Kremlja su u četvrtak objavili da su zabrinuti zbog visoke stope inflacije te da se preduzimaju mjere za rješavanje ovog problema.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније