Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

18. 07. 2024. 08:39 >> 08:38
Čitaj mi:

italija

Lanci luksuznih modnih brendova pod istragom zbog izrabljivanja radnika

Italijanska agencija za zaštitu tržišnog takmičenja izvijestila je da je otvorila istragu o mogućem izrabljivanju radnika u nabavnim lancima luksuznih modnih brendova Armanija i Diora.

Prema navodima regulatora, modne kompanije su, u nekim slučajevima, prodavale proizvode radionica u kojima su radnici bili potplaćeni, uz dugo radno vrijeme i angažman suprotan bezbjednosnim propisima.

U utorak je sprovedena istraga u poslovnim prostorima tih modnih kompanija u Italiji, navodi se u saopštenju regulatora.

“I jedna i druga kompanija možda su objavile neistinite izvještaje o poslovnoj etici i društvenoj odgovornosti, posebno što se tiče radnih uslova i poštovanja zakona u njihovim dobavljačima”, navodi se u saopštenju.

Istraga bi trebalo da pokaže jesu li kompanije pribjegavale nezakonitim radnim praksama u proizvodnji i prodaji svoje skupe robe, dodaje se u saopštenju.

Uslovi rada u ugovornim dobavljačima u oštroj su suprotnosti s visokim proizvodnim standardima kojima se Armani i Dior hvale u svojim oglasima. Prema regulatoru, takva praksa krši italijanski Zakon o zaštiti potrošača.

Prema medijskim izvještajima, istraga milanskog državnog tužilaštva već je pokazala da radionice u Italiji koje proizvode robu za Armani i Dior izrabljuju radnike za proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda vrlo niskih cijena u poređenju sa onima u maloprodaji.

Sredinom juna sud u Milanu imenovao je posebnog upravitelja u proizvođaču torbica marke Dior u vlasništvu francuskog LVMH-a nakon što je istraga otkrila nezakonite uslove rada u četiri njegova dobavljača.

Nakon inspekcija na terenu i provjera podataka o potrošnji električne energije tužioci su zaključili da su radnici radili prekovremeno, često dugo u noć i za vrijeme praznika. Neki su spavali u objektima u kojima su radili, nijesu imali redovne ugovore, a dvoje ih je ilegalno uselilo u Italiju.

U aprilu sud je preduzeo slične mjere i u kompaniji u vlasništvu italijanskog modnog dizajnera Đorđa Armanija, na osnovu optužbe da je “krivično odgovorna za propuste” u nadzoru dobavljača. Iz Armani Groupe rekli su tada da su uvijek nastojali da “minimiziraju zloupotrebe u lancu smabdijevanja”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније