Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

08. 07. 2024. 10:14 >> 10:14
2

U 17 SVJETSKO PRVENSTVO

Američka dominacija bez premca: Sedmi uzastopni Mundobasket, Italijani ostavljeni na -41

Finale Svjetskog prvenstva do 17 godina donijelo je samo jednu potvrdu - ekipi SAD niko nije blizu ni da ih "pošteno oznoji". U finalu pobjeda nad Italijom 129:88, čak 41 razlike u utakmici gdje je sve bilo rješeno već nakon prvih deset minuta kada je bilo 32:19.

Sam početak meča je pokazao u kojem smjeru će da se kreće nakon što je poslije podbacivanja Brendon Mekoj zakucao u tranziciji.

Prvih 10 minuta donijeli su i svu "neizvjesnot" i jedninu prednost Italije, kada je Ahil Lonati pogodio trojku za 3:2.

Uslijedila je serija SAD 21:2, i već tu je pitanje pobjednika bilo rješeno.

U drugoj dionici pravi šoutajm "Jenkija" sa čak 41 datim poenom a primljenih svega 17.

Sa zalihom od 37 poena razlike u prvom poluvremenu, drugo je donijelo šuterski lakši trening, u kojem ekipa trenera Šermana Vajta nije baš blistala sa svega četiri pogođene trojke iz 18 pokušaja.

Međutim kad se stavi na papir vidi se da je ova generacija oborila sve rekorde. Ukupna razlika sa kojom su u prosjeku pobjeđivali svoje protivnike na ovom turniru iznosila je 64,3 poena, čime je oboren prethodni rekord od 53,7 koji su postavili 2018. godine.

U ovogodišnjem finalu oborili su pet prethodnih rekorda koje su postavili 2010. godine-.

Dali su 129 poena (prethodni rekord bio 111), imali čak 44 asistencije (prethodni rekord 26), najviše pogođenih koševa 52 (47 prethodni), najviše poena u prvom poluvremenu 73 (58 su dali 2010.), najviše poena u četvrtini - 41 (33 u četvrtoj dionici finala 2010.).

Od kad se igra Svjetsko prvenstvo za igrače ovog uzrasta (2010.) SAD su osvojile svih sedam turnira sa 51 pobjedom i bez i jednog poraza.

Koa Pit je u finalu ubacio 26 poena (obporio rekord finala koje je drža Koner Frenkamp 2012 sa 22 poena), imao osam skokova i 4 asistencije.

Ovo je njegov drugi Mundobasket za igrače do 17 godina, jer je i prije dvije godine, kao 15-godišnjak bio član ekipe koja je pokorila svijet na šampionatu u Španiji, a čak kao mlađi dvije godine od konkurencije, tada je izabran za idealnu petorku turnira.

Ove godine je morao da se zadovolji sa idealnom drugom petorkom turnira.

Pit je već razmatran u SAD za regruta sa pet zvijezdica za 2025. godine, brojni koledži će da se utrkuju za njegov potpis, a Arizona mu je ponudila stipendiju dok još nije ni krenuo u srednju školu.

MVP turnira u Turskoj je Kamerun Buzer, čije prezime otkriva NBA nasliješe oca Karlosa, bivše zvijezde prije svih Jute Džez i Čikago Bulsa.

I njegov brat blizanac Kajden je dio ovog tima, sa ipak siromašnijim doprinosom.

Iz ove generacije SAD treba zapamtiti i imena EJ Džej Dibantsa, kojeg mnogi vidi i kao potencijalnog prvog pika 2026. godine, upravo u borbi sa Kamerunom Buzerom i Koom Pitom koji su za sada lideri trke za NBA draft 2026. uz ograđivanje da se u tom uzrastu stvari lako mijenjaju.

Kod Italijana Ahile Lonati 20 poena. Bek Olimpije iz Milana će imati barem utjehu da je solo postigao više trojki u finalu od kompletne ekipe SAD, i to bez promašaja 6/6.

Iz ove generacije "azura" se izdvajaju i Adrijan Matis (Lejk Trevis srednja škola), amerčki đak koji je u finalu dao 18 poena, koliko je imao 202 cm visoko krilo Maikol Perez iz italijanskog Basana.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније