Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

R.B./M.M.Lj. [ FoNET/Beta ]

14. 07. 2024. 17:59 >> 21:27
2

POKUŠAJ ATENTATA

Identifikovana osoba koja je izgubila život u napadu na Trampa

Američka tajna služba istražuje kako je naoružani napadač uspio da se približi dovoljno da puca iz poluautomatske puške i povrijedi bivšeg predsiednika SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji, što ukazuje na neuspjeh jedne od osnovnih dužnosti bezbjednosne agencije, javlja Glas Amerike.

Naoružani napadač, koga su ubili pripadnici Tajne službe, ispalio je više hitaca ka bini sa „uzvišenog položaja izvan mjesta održavanja skupa“.

Analiza Asošiejted presa, kojom je obuhvaćeno više od deset video snimaka i fotografija snimljenih na Trampovom mitingu, kao i satelitskih snimaka lica mjesta, pokazuje da je strijelac uspio da se zapanjujuće približi bini na kojoj je govorio bivši predsjednik, koji je povrijeđen tom prilikom, dok je jedan učesnik skupa ubijen, a dva su povrijeđena.

LIVE BLOG o napadu na Trampa:

Bajden: Još ne znamo motiv atentata na Trampa, naložio sam istragu

Predsjednik SAD Džozef Bajden potvrdio je da je imao kratak razgovor sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom nakon pokušaja ubistva u subotu.

„Iskreno sam zahvalan što je dobro i što se oporavlja“, rekao je Bajden.

Na kratkoj pres konfereniji u Bijeloj kući, američki predsjednik je osudio pokušaj ubistva Trampa, rekavši da nema mjesta za ovu vrstu nasilja u zemlji.

„U Americi nema mjesta ovakvom nasilju, ili bilo kakvom nasilju u tom smislu. Pokušaj atentata je suprotan svemu za šta se kao nacija zalažemo. Svemu. Nismo to mi kao nacija. To nije Amerika. I ne možemo dozvoliti da se to dogodi. Jedinstvo je najneuhvatljiviji cilj od svih, ali ništa nije toliko važno u ovom trenu kao jedinstvo“, rekao je Bajden.

Identifikovana osoba koja je izgubila život u napadu na Trampa

 Članovi porodice identifikovali su Korija Komperatora (Corey Comperatore) kao učesnika skupa koji je ubijen u pokušaju atentata na bivšeg predsjednika SAD Trampa u Batleru u Pensilvaniji.

Komperator, bivši šef vatrogasaca za grad Bafalo, izgubio je život dok je pokušavao da zaštiti suprugu i ćerke kada je napadač iz Pensilvanije Tomas Metju Kruks otvorio vatru na Trampa tokom njegovog predizbornog govora na mitingu izvijestili su lokalni mediji, prenosi Foks njuz. 

Melanija Tramp pozvala na jedinstvo Amerikanaca nakon pokušaja atentata

Supruga Donalda Trampa, bivša prva dama SAD Melanija Tramp oglasila se nakon pokušaja atentata na njenog muža i pozvala naciju na jedinstvo.

"Sada mislim na vas, moji sugrađani Amerikanci. Uvijek smo bili jedinstveni. Ameriko, tkivo naše nježne nacije je načeto, ali naša hrabrost i zdrav razum moraju se uzdići i ponovo nas spojiti da budemo kao jedno" napisala je ona, prenosi Foks njuz (Fox news).

Melanija Tramp se zahvalila agentima američke Tajne službe "koji su rizikovali sopstvene živote da bi zaštitili mog supruga" i izrazila saučešće svim ostalim žrtvama, uključujući i porodicu osobe koja je poginula u napadu tokom mitinga u Batleru.

"Čudovište koje je označilo mog muža kao neljudsku političku mašinu, pokušalo je da skrajne Donaldove strasti, smih, genijalnost, ljubav prema muzici i inspiraciju. Suštinski aspekti života mog muža – njegova ljudska strana – bili su zakopani ispod političke mašine", napisala je Melanija Tramp.

Trampov predizborni tim prikuplja milion dolara za žrtve napada u Batleru

Tim za predizbornu kampanju Donalda Trampa pokrenuo je dobrotvornu akciju GoFundMe kojom prikuplja novac za žrtve napada na bivšeg predsjednika SAD, u Batleru, u Pensilvaniji.

Jedan učesnik skupa je poginuo, a dvojica su povrijeđena u tom napadu, a samog napadača je ubila tajna služba. Imena žrtava tek treba da budu otkrivena, piše Foks njuz (Fox News)

Trampov tim je kao cilj dobrotvorne akcije postavio prikupljanje milion dolara.

Bivši predsjednički kandidat GOP Vivek Ramsvami donirao je 30.000 dolara za tu svrhu, a Ivanka Tramp i njen suprug Džared Kušner donirali su 10.000 dolara.

Oružje koje je koristio napadač na Trampa navodno pripadalo njegovom ocu

Oružje kojim je Tomas Metju Kruks, 20-ogodišnjak iz sjeveroistočne savezne američke države Pensilvanije, koristio za pokušaj atentata na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, dobio je od svog oca Tomasa Kruksa, saopštili su danas američki zvaničnici.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, dva policajca su rekla agenciji AP da je Kruksov otac kupio oružje prije više od šest mjeseci.

Zvaničnici su rekli da federalni agenti i dalje rade na tome da razjasne kada i kako je napadač došao do oružja, a pokušavaju da identifikuju i mogući motiv za pokušaj atentata na Tramp,a koji će u ponedeljak najverovatnije postati kandidat Republikanske stranke za predstojeće predsjedničke izbore u SAD.

 

Na video snimku koji je objavljen na društvenim mrežama i koji je geolocirao AP, vidi se tijelo čovjeka u sivoj kamuflažnoj odjeći kako nepomično leži na krovu proizvodnog pogona sjeverno od kompleksa Batler Farm Šov, gdje je održan Trampov miting.

Krov je bio manje od 150 metara od mjesta gdje je Tramp govorio, što je udaljenost sa koje bi prosječni nišandžija mogao da pogodi metu ljudske veličine. To je razdaljina na kojoj regruti američke vojske moraju da pogode siluetu veličine čovjeka da bi se kvalifikovali za rukovanje jurišnom puškom M16 u osnovnoj obuci. AR-15, koju je koristio strijelac na Trampovom skupu, poluautomatska je civilna verzija vojnog M16.

Glavni specijalni agent FBI-a Kevin Rojek rekao je da je „iznenađujuće“ da je napadač, identifikovan kao 20-godišnji Tomas Metju Kruks (20) iz Betel Parka u Pensilvaniji, mogao da puca na binu prije nego što je ubijen.

Na skupu su bili članovi protivsnajperskog i tima Tajne službe za sprečavanje napada, prema riječima dvojice službenika za sprovođenje zakona. Teško naoružani tim za sprečavanje napada, čiji je kodni naziv Tajne službe „Sokolovo oko“, odgovoran je za eliminisanje prijetnji kako bi drugi agenti mogli da zaštite i odvedu osobu koju štite.

Kontrasnajperski tim, poznat pod kodnim imenom „Herkules“, koristi dalekozore i opremljen je snajperskim puškama za suočavanje sa prijetnjama iz velike daljine.

Američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas rekao je da njegovo odjeljenje i Tajna služba sarađuju sa organima za sprovođenje zakona na istrazi pucnjave. Održavanje bezbjednosti predsjedničkih kandidata i događaja u njihovoj kampanji jedan je od „najvitalnijih prioriteta odeljenja“, rekao je Majorkas.

„Mi smo angažovani sa predsjednikom Bajdenom, bivšim predsednikom Trampom i njihovim kampanjama i preduzimamo sve moguće mjere da obezbijedimo njihovu bezbjednost i bezbjednost“, dodao je on.

Pozivi na istragu stižu i iz krugova Trampovih republikanaca, ali i od demokrata.

Republikanac Džejms Komer iz Kentakija, predsjednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, rekao je da je kontaktirao Službu za brifing i pozvao direktorku Kimberli Čitl da se pojavi na saslušanju.

Kongresmen Riči Tores, demokrata iz Njujorka, pozvao je na istragu „bezbjednosnih propusta“ na mitingu. „Federalna vlada mora stalno da uči iz bezbjednosnih propusta kako bi izbegla njihovo ponavljanje, posebno kada ti propusti imaju implikacije po naciju“, rekao je Tores.

Guverner Viskonsina Toni Evers, takođe demokrata, objavio je na mreži Iks da su on i njegovo osoblje u kontaktu sa koordinatorima za planiranje bezbjednosti uoči nacionalne konvencije koja treba da počne u ponedjeljak u Milvokiju.

„Ne možemo biti zemlja koja prihvata političko nasilje bilo koje vrste – to nismo mi kao Amerikanci“, rekao je Evers.

Državni tužilac Merik Garland rekao je da će Sekretarijat za pravosuđe „uložiti sve raspoložive resurse u ovu istragu“.

„Moje srce je uz bivšeg predsjednika, povrijeđene i porodicu učesnika mitinga koji je ubijen u ovom užasnom napadu“, naveo je Garland u saopštenju. „Nećemo tolerisati nasilje bilo koje vrste, a ovakvo nasilje je napad na našu demokratiju“, poručio je Garland.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније