Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Rojters/RTS ]

15. 07. 2024. 11:42 >> 19:53
1
Čitaj mi:

Novi snimak atentata na Trampa: Građani uočili napadača dok se namještao da puca

Donald Tramp prisustvuje Republikanskoj nacionalnoj konvenciji koja počinje u Milvokiju 48 sati od kako je na njega pucano u Pensilvaniji. Zbog propusta službi zaduženih za bezbjednost bivšeg predsjednika SAD pred konvenciju Republikanaca na kojoj se očekuje da Tramp bude potvrđen kao kandidat, mjere bezbjednosti su podignute na najviši nivo.

Donald Tramp je u subotu uveče preživio atentat kada je na njega, tokom govora na predizbornom skupu u Pensilvaniji, pucao 20-godišnji Tomas Metju Kruks.

Manje od 48 sati Tramp će u Milvokiju prisustvovati početku Republikanske nacionalne konvencije gdje se očekuje da bude potvrđena njegova kandidatura za predsjedničke izbore u SAD koji se održavaju u novembru.

Napadač koji je pucao na Trampa ubijen je od strane pripadnika Tajne službe, a njegov identitet je utvrđen tek nekoliko sati kasnije. FBI koji vodi slučaj ispituje dokaze i pokušava da utvrdi motiv.

FBI tvrdi da je napadač djelovao sam i da je koristio automatsku pušku, ali ostaje nejasno kako specijalci nijesu na vrijeme uočili napadača na krovu obližnjeg objekta, iako je bilo upozorenja i iz publike.

U pucnjavi je ubijen 50-godišnji vatrogasac koji je prisustvovao predizbornom skupu, dok su još dvije osobe teško povrijeđene.

Predsjednik SAD Džozef Bajden osudio je napad na Trampa i poručio da nasilju nema mjesta u SAD i pozvao Amerikance da se ujedine u osudi.

FBI: Napadač na Trampa delovao sam, koristio poluautomatsku pušku AR 556

Napadač koji je u subotu veče pucao na bivšeg predsjednika SAD i kandidata Republikanske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trampa djelovao je sam i koristio je legalno kupljenu pušku koju je kupio otac osumnjičenog, saopšteno je iz FBI-a.

''Riječ je o poluautomatskoj pušci AR 556. FBI nije pronašao nikakve indicije da je osumnjičeni imao neke mentalne bolesti. Na napad se gleda i kao na domaći teroristički akt i kao na pokušaj ubistva'', navedeno je iz američke agencije, a prenosi Rojters.

Dodaje se da nema indicija da je napadač pucao na Trampa iz ideoloških razloga, a FBI pregleda naloge na društvenim mrežama, korišćeno oružje i DNK uzorke kao dokaze.

''Prijetnje i pozivi na nasilje već su u porastu na internetu, a pogotovo nakon ovog događaja'', saopšteno je iz FBI.

Tramp je povrijeđen u pucnjavi u subotu uveče tokom mitinga u Batleru u Pensilvaniji.

Naoružani napadač, 20-godišnji Tomas Metju Kruks, i najmanje jedan posjetilac skupa su ubijeni, a još dvije osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povrijeđene.

11:37


Novi snimak atentata na Trampa: Građani uočili napadača dok se namještao da puca


Na internetu se pojavio novi snimak nastao neposredno prije atentata na Donalda Trampa, koji je podstakao nova pitanja o bezbjednosnim propustima koji su omogućili da dođe do incidenta.

Na snimku se vidi da su građani mnogo prije primjetili dvadesetogodišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kada se popeo na krov sa kojeg je pucao na bivšeg predsjednika.

“Ide na krov, vidiš li ga? Je l’ leži?”, “Da, da, leži”, “Neko je na krovu!”, samo su neki od komentara učesnika mitinga, dok je posljednji upućen lokalnom policajcu.

Kako prenosi AP pozivajući se na bezbjednosne izvore, jedan službenik lokalne policije popeo na krov i vidio Kruksa da je uperio pušku u Trampa. Zatim se, prema istim izvorima, oficir povukao, a Kruks je pucao u narednih nekoliko sekundi, prenosi Euronews.rs.

Istovremeno, predstavnik Tajne službe koji je razgovarao za NewYork Times za pucnjavu je okrivio lokalnu policiju.

Prema riječima Entonija Đuljemija, dvadesetogodišnjak je bio izvan perimetra koji su obezbjeđivali agenti Tajne službe.

Prema njegovim riječima, za bezbjednost na mjestu Trampovog mitinga bila je odgovorna Tajna služba, dok je lokalna policija u Pensilvaniji imala zadatak da obezbijedi prostor van tog mjesta.

Опширније

08:15

“Izmijenio sam govor za konvenciju, pozvaću na novi napor ka nacionalnom jedinstvu”

Bivši predsjednik SAD-a i republikanski kandidat na predstojećim izborima Donald Tramp rekao je da je, poslije atentata u kojem je u subotu lakše povrijeđen, potpuno izmijenio govor koji će održati u četvrtak, posljednjeg, četvrtog dana republikanske konvencije u Milvokiju.

Tramp kaže da će pozvati na novi napor ka nacionalnom jedinstvu.

U ekskluzivnom intervjuu za nedjeljnik Washington Examiner rekao je da želi da iskoristi istorijski trenutak i ujedini zemlju.

“Govor koji sam planirao da održim u četvrtak trebalo je da bude zaista snažan. Da se ovo nije dogodilo (pokušaj ubistva u Pensilvaniji), to bi bio jedan od najnevjerovatnijih govora usmjeren uglavnom na politiku predsjednika Džozefa Bajdena. Iskreno, sada će to biti potpuno drugačiji govor”, rekao je Tramp.

Naveo je da će govor odražavati njegovo uvjerenje da je napad na skupu u Pensilvaniji potpuno promijenio tok izborne kampanje, što su već potvrdili i republikanci i demokrate.

Tramp je rekao da će njegov govor biti odgovor na trenutak koji je nametnula istorija.

“Ovo je prilika da ujedinimo zemlju, čak cijeli svijet. Govor će biti značajno drugačiji od onoga koji je planiran prije dva dana”, istakao je Tramp.

Опширније

08:03

Prva dama SAD Džil Bajden razgovarala telefonom sa Melanijom Tramp

Prva dama SAD Džil Bajden razgovarala je telefonom sa svojom prethodnicom Melanijom Tramp, suprugom bivšeg predsjednika Donalda Trampa, javio je NBC news pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Bijele kuće.

Kako je navedeno, Džil Bajden je sa Melanijom Tramp razgovarala u nedjelju popodne. Razgovor je uslijedio poslije atentata na Trampa u subotu tokom njegovog predizbornog mitinga u Batleru u Pensilvaniji, kada je Tramp lakše povrijeđen.

Naoružani napadač, 20-godišnji Tomas Metju Kruks, i najmanje jedan posjetilac skupa su ubijeni, a još dvije osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povrijeđene.

 

Опширније

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније