Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

09. 07. 2024. 18:41 >> 18:45

U udaru izraelskog drona

U Siriji ubijen bivši tjelohranitelj vođe Hezbolaha

U izraelskom udaru u Siriji ubijen je danas bivši tjelohranitelj vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, izjavio je jedan zvaničnik te libanske ekstremističke organizacije.

Izjava je data nekoliko sati posle udara izraelskog drona na vozilo u Siriji u blizini sirijsko-libanske granice.

Vijest je objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji i provladin radio Šam FM.

Zvaničnik Hezbolaha je dao izjavu pod uslovom da ostane anoniman.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava je javila da su dva člana Hezbolaha ubijena u vozilu koje je pogodio dron, a da je sirijski vozač zadobio povrede opasne po život.

Sirijske vlasti i izraelska vojska za sada ništa ne komentarišu.

Hezbolah je kasnije saopštio da je ubijen Jaser Nemr Kranbiš, ali nije otkrio detalje njegove smrti, što obično čini kada poginu borci koji nisu vođe.

Pristalice organizacije su na društvenim mrežama žalile zbog smrti Kranbiša, nazivajući ga "štitom Sajeda", aludirajući na vrijeme kada je bio tjelohranitelj lidera Hezbolaha.

Od oktobra prošle godine, kada je počeo rat u Gazi, u izraelskim udarima iz vazduha ubijeno je u Libanu više od 450 ljudi, uglavnom boraca Hezbolaha, ali i više od 80 civila.

Na izraelskoj strani ubijeno je 17 vojnika i 11 civila. Desetine hiljada ljudi na obje strane granice je raseljeno.

Izrael je godinama često izvodio napade na ciljeve povezane s Iranom u Siriji, ali je rijetko preuzimao odgovornost.

Udari su eskalirali u proteklim mjesecima dok traje rat u Gazi i prekogranični sukobi između Hezbolaha i izraelskih snaga na libansko-izraelskoj granici.

Hezbolah je pokrenuo raketne napade na sjever Izraela dan posle iznenandog napada Hamasa na jug te zemlje 7. oktobra, što je dovelo do ograničenih sukoba duž granice.

Napadi su postepeno eskalirali i Hezbolah koristi novo oružje, a Izrael izvodi udare sve dublje u Libanu.

Libanska organizacija međutim tvrdi da će zaustaviti svoje napade kada bude prekida vatre u Pojasu Gaze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније