Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

12. 07. 2024. 12:16 >> 12:15
Čitaj mi:

HAMAS

"Trideset dvije nove žrtve u nastavku izraelskih vojnih operacija u Gazi"

Ministarstvo zdravlja vlade Hamasa u Pojasu Gaze saopštilo je danas da su 32 Palestinca ubijena u izraelskim udarima i njihova tijela prenijeta u bolnice u Pojasu Gaze, desetog mjeseca rata između Izraela i te palestinske islamističke organizacije.

Dok su vode razgovori u nastojanju da se uspostaavi prekid vatre i oslobode taoci oteti tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine, koji je izazvao rat, borbe se nastavljaju od sjevera do juga palestinske teritorije pod opsadom.

U kratkom saopštenju Ministarstvo zdravlja u Gazi je navelo da je "32 mučenika, većinom djece i žena, prenijeto u bolnice protekle noći" i da je to rezultat nastavka "izraelskog masakra", ali nije precizirano u koje bolnice.

Mediji bliski Vladi Hamasa su rekli da je izvedeno "više od 70 vazdušnih udara" na nekoliko lokacija u Pojasu Gaze, uključujući Gaza Siti na sjeveru, logor Nuseirat u centralnom dijelu zemlje, Kan Junis i Rafu, na jugu.

Izraelska vojska je rekla da nastavlja svoje operacije u Rafi gdje je "eliminisala mnogobrojne teroriste u bliskoj borbi i vazdušnim udarima" te da je "uništila terorističku infrastrukturu".

U centralnoj Gazi su, kako je navedeno, "eliminisani teroristi", locirano postrojenje za proizvodnju oružja i nađene "velike sume novca koji se koristi za terorističke aktivnosti", dodaje se u saopštenju.

Izraelski borbeni avion ciljao je mjesta s kojih se ispaljuju projektili u Beit Hanunu na sjeveru nakon što su ispaljeni na jug Izraela.

U četvrtak je oko 60 tijela nađeno u ruševinama Šeđaije, istočne četvrti Pojasa Gaze, poslije velike izraelske operacije u kojoj je razrušeno to područje, rekla je palestinska Civilna odbrana.

Isti izvor je danas ocijenio da tamo život više nije moguć jer je potpuno ili djelimično uništeno 85 osto kuća, prodavnica, pijaca i infrastrukture.

Vojska je u srijedu pozvala sve stanovnike Gaza Sitija da se evakuišu, a to je oko 300.000 do 350.000 osoba, po podacima UN.

Rat je izbio 7. oktobra 2023, posilje iznenadnog ubacivanja komandosa Hamasa na jug Izraela u kojem je ubijeno oko 1.200 osoba, uglavnom civila.

U znak odgovora Izrael je zaprijetio da će uništiti Hamas i pokrenuo ofanzivu u kojoj je do sada ubijeno najmanje 38.345 osoba, uglavnom civila, saopštilo je u četvrtak tamošnje ministarstvo zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније