Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

01. 07. 2024. 15:36 >> 15:36

Ministar odbrane Izraela

Deset hiljada izraelskih vojnika odmah potrebno za regrutaciju

Izraelski ministar odbrane Izraela Joava Galanta izjavio je danas da je izraelskoj vojsci potrebno 10.000 vojnika, prenijeli su mediji.

Galant je rekao parlamentarnom odboru za spoljne poslove i odbranu da se 4.800 vojnika može regrutovati iz zajednice ultraortodoksnih Jevreja koji čine 13 odsto stanovnika Izraela.

Vrhovni sud Izraela presudio je u junu da ultraortodoksni Jevreji moraju biti regrutovani i služiti vojni rok čime je podržana odluka iz maja da država nema ovlašćenja da odlučuje o izuzeću ultraortodoksnih muškaraca.

Vojni rok je obavezan za jevrejske građane muškarce i žene, ali zahvaljujući pravnim kompromisima ultraortodoksni muškarci nisu išli u vojsku već su umjesto toga izučavali vjerske knjige finansirani državnim stipendijama.

Hiljade ultraortodoksnih jevrejskih muškaraca sukobilo se sinoć sa izraelskom policijom u centru Jerusalima, tokom protesta zbog naređenja Vrhovnog suda o njihovom obaveznom služenju vojnog roka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније