Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

16. 06. 2024. 10:42 >> 10:41
Čitaj mi:

posjeta australiji

Kineski premijer pozvao na jačanje veza i obećao par pandi za zoovrt u Adelejdu

Kineski premijer Li Ćang je tokom današnje posjete Australiji pozvao na jačanje bilateralne saradnje, pozvao obje zemlje da ostave po strani svoje razlike, a obećao je i par pandi za zoološki vrt u Adelejdu.

Najmoćniji kineski lider poslije predsjednika Si Đinpinga, stigao je u subotu uveče u Australiju a to je prva posjeta kineskog premijera u posljednjih sedam godina i označava poboljšanje odnosa otkako je Laburistička partija lijevog centra premijera Entonija Albanezea izabrana 2022. godine.

Odnosi su se bili pogoršali zbog zakona koji zabranjuje tajno strano miješanje u australijsku politiku, isključenja kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja iz pokretanja nacionalne 5G mreže zbog bezbjednosnih razloga i poziva Australije na nezavisnu istragu o uzrocima i odgovorima na COVID-19 pandemiju.

Peking je 2020. godine nametnuo niz zvaničnih i nezvaničnih trgovinskih blokada na niz australijskih izvoznih proizvoda, uključujući ugalj, vino, govedinu, ječam i drvo, koji koštaju do 20 milijardi australijskih dolara (12 milijardi eura) godišnje.

Sve trgovinske zabrane su sada ukinute osim za izvoz australijskih živih jastoga. Ministar trgovine Don Farel je predvidio da će prepreka biti uklonjena ubrzo nakon Lijeve posjete zajedno sa kineskim ministrom trgovine Vang Ventaom.

Vladini zvaničnici su rekli da je Lijeva posjeta rezultat "dvije godine veoma veoma strpljivog rada ove vlade na stabilizaciji odnosa i radu na uklanjanju trgovinskih prepreka".

Li je posjetio zoološki vrt u Adelejdu, koji je bio dom džinovskih pandi rođenih u Kini i najavio da će tom vrtu dopremiti još dvije pande. Ministarka spoljnih poslova Peni Vong zahvalila je Liju što je obezbijedio da pande ostanu glavna atrakcija zoološkog vrta.

Li će u ponedjeljak posjetiti prijestonicu Kanberu a u utorak fabriku za preradu litijuma pod kontrolom Kine u državi Zapadnoj Australiji, bogatoj resursima. Fabrika proizvodi litijum hidroksid za električna vozila.

Australija dijeli zabrinutost SAD zbog dominacije Kine u kritičnim mineralima, koji su suštinske komponente u svjetskoj tranziciji na obnovljive izvore energije.

Australijski premijer je najavio da će razgovarati sa Lijem u vezi nedavnih sukoba između vojski dvije zemlje u Južnom kineskom i Žutom moru, za koje Australija tvrdi da su ugrozili australijsko osoblje.

Albanese će takođe pokrenuti pitanje sudbine australijskog demokratskog blogera Janga Hengjuna, rođenog u Kini, kome je sud u Pekingu u februaru izrekao uslovnu smrtnu kaznu.

Australija je takođe zabrinuta zbog dvojnog državljanina Hongkonga i Australije Gordona Nga, koji je bio među 14 prodemokratskih aktivista koje je sud u Hongkongu prošlog mjeseca osudio za prekršaje u vezi sa nacionalnom bezbjednošću.

Australija je druga stanica Lijeve turneje poslije Novog Zelanda, a ona će se završiti u Maleziji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније