Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

24. 06. 2024. 14:45 >> 14:45
Čitaj mi:

Koprivica u Litvaniji

Veting dobar metod za oporavak pravosuđa

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica, održao je niz sastanaka sa visokim evropskim zvaničnicima tokom posjete Litvaniji, fokusirajući se na ključne teme borbu protiv korupcije, EU integracije i zajedničke projekte.

Kako navode u saopštenju, tokom susreta sa ministarkom pravde Moldavije, Veronikom Mihailov Moraru, Koprivica je izrazio podršku Moldaviji na njihovom putu ka EU, naglašavajući značaj saradnje u pravosuđu i borbi protiv korupcije i istakao da će Crna Gora biti podrška Moldaviji i na tom putu joj pružiti nesebičnu pomoć onako kako su to Crnoj Gori sve članice Evropske unije, na čemu je ministarka posebno zahvalila.

Mihailov Moraru je ukazala na iskustva sa sprovođenjem vetinga u pravosuđu u toj zemlji, a sagovornici su se složili da je to bio dobar metod za oporavak pravosuđa. Pri tom je navela da je analiza mišljenja Venecijanske komisije o vetingu u Moldaviji, dobra platforma i polazište za ovu suštinsku reformu.

"U susretu sa Karolinom Veijers, specijalnom izaslanicom za antikorupciju u Ministarstvu vanjskih poslova Holandije, Koprivica je naglasio značaj međunarodne saradnje u borbi protiv korupcije. Ona je pozdravila usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije Crne Gore. Posebno je istakla da je od suštinskog značaja sprovesti plan iz Strategije u pogledu digitalizacije i elektronskog nadzora Luke Bar, ocijenivši da je to pravi put za eliminisanje korupcije i krijumčarenja, podijelivši iskustva Holandije u borbi protiv pomenutih fenomena. Tom prilikom je Koprivica istakao posebne antikorupcijske napore ministarstva finansija na čelu sa ministrom Vukovićem, koji je ujedno i član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije. Naime, to ministarstvo je osposobilo budžetsku inspekciju koja već ima vidljive i mjerljive rezultate, ali i da je kroz njihov doprinos implementiran projekat digitalizacije Luke Bar i projekat e-akciza (truck and trace) u Strategiju, kao superiorni modeli za eliminisanje korupcije i krijumčarenja", naglašavaju u saopštenju iz kabineta potpredsjednika Vlade.

Sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Norveške, Bjorg Sandkjerom, razmatrao je dalju saradnju na polju crnogorskih EU integracija i projekata vladavine prava.

Sa zamjenicom ministarke pravde Litvanije, Gabijom Grigaite-Daugirde, potpredsjednik Vlade Crne Gore razgovarao je o važnosti borbe protiv visoke korupcije, te zajedničkim projektima u oblasti pravosuđa, što je ključno za unapređenje pravnog sistema u oba regiona. Koprivica je potom razgovarao sa zamjenikom ministarke unutrašnjih poslova Litvanije, Arnoldasom Abramavičiusom, o koordinaciji i jačanju bezbjednosti kroz borbu protiv korupcije.

Koprivica je izrazio zadovoljstvo uspješnim razgovorima i istakao da su borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava prioriteti Crne Gore.

"Ova posjeta je pokazala našu posvećenost tim ciljevima kroz saradnju sa ključnim međunarodnim partnerima. Vlada Crne Gore nastavlja s intenzivnim reformama, uz podršku međunarodnih partnera, s ciljem postizanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji, ali i dostizanju evropskih standarda u najvažnijim oblastima", istakao je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније