Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

23. 06. 2024. 13:01 >> 06:43
3
Čitaj mi:

REAKCIJE

Šušić: Izmjene Ustava nijesu neophodne; Vukčević: Premijera pogrešno savjetovali

Izjava premijer Crne Gore Milojka Spajića da je sazrelo vrijeme da državljanstvo Crne Gore dobiju svi oni koji imaju pravo na to, bez prava glasa prvih deset godina, naišla je na oprečne reakcije pravnika. Dok jedni smatraju da se eventualne izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu mogu posmatrati kao otklanjanje nepravde koju Crna Gora decenijana nanosi dijelu građana, drugi poručuju da je Ustav jasan - svako lice koje dobije državljanstvo stiče pravo glasa poslije dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

Nesposobnost ili odsustvo namjere da se shvati da državljanstvo nije samo glas, već višeslojna veza pojedinca sa državom koja mu obezbjeđuje uživanje elementarnih građanskih prava kojih je bez državljanstva lišen, prava je slika pseudo-građanske ideologije, koja sve slobode i prava pojedinca štiti samo dok servisiraju njihove interese. To je u izjavi za Portal RTCG istakao advokat Mitar Šušić (NSD)

"Začuđujuće je kako su pojedini pravnici - koji se kunu u ustavnost i zakonitost, i političari - koji se kunu u “evropske vrijednosti”, u stanju da jednokratno izdaju sve te zakletve, čim osjete da bi njihova dosledna primjena narušila ideološku platformu na kojoj je bivši režim gradio mafijašku privatnu državu. Klanovska logika i kriminalni elitizam stvorili su državu u kojoj su interesi partije i mafije promovisali princip da svakog, za koga bi se moglo pretpostaviti da ideološki neće biti podoban, treba lišiti čak i osnovnih ljudskih prava", navodi Šušić.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je prije dva dana da je sazrelo vrijeme da državljanstvo Crne Gore dobiju svi oni koji imaju pravo na to, bez prava glasa prvih deset godina.

"Bilo ko, ko dobije državljanstvo kroz ovaj vid promjene Zakona o državljanstvu, deset godina neće imati pravo glasa, deset godina moraće da plaćaju porez u Crnoj Gori i moraće da imaju prebivalište i boravište ovdje", istakao je Spajić.

Advokat Šušić se nada da će aktuelna većina imati, kako kaže, dovoljno razboritosti i odlučnosti.

"Nadam se da neće ustuknuti pred praznom pričom šačice promotera ovog ideološkog rugla koje danas odumire po kriptovanim aplikacijama, te da će svima kojima je Crna Gora matična država, u skladu sa Ustavom i Evropskom konvencijom o državljanstvu, obezbijediti pravo na rad, putovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu - što su sve elementi državljanstva. Država Crna Gora ne može postojati bez onih koji su njeni prirodni građani i državljani, bilo da se radi o licima koja su iz drugih država došla u Crnu Goru sa namjerom da tu trajno ostanu ili da su iz Crne Gore otišli na privremeni rad u druge zemlje. Karikatura od države koju su podešavali za svoje privatne potrebe je prošlost, vrijeme je da se i ove krupne nepravde i anomalije usklade sa civilizacijskim normama i ljudskim pravima i to treba neskriveno promovisati na svakom koraku", kaže sagovornik Portala Javnog servisa.

Poručuje da se nema razloga ni potrebe bilo kome ograničavati biračko pravo koje ima po Ustavu, te da samim tim, nikakve promjene Ustava nisu neophodne u tom dijelu.

"Ne postoji potreba da se štitimo od pretpostavki, a da pri tom urušavamo osnovna ljudska prava. Potrebno je izmijeniti rigidni Zakon o crnogorskom državljanstvu i neke podzakonske akte iz tog korpusa i bez umišljenih neprijatelja omogućiti ljudima da Crnu Goru konačno dožive kao svoju državu", dodaje Šušić.

Vukčević: Biračko pravo nakon dvije godine prebivališta

Advokat Miloš Vukčević ocjenjuje da su premijera pravni savjetnici pogrešno savjetovali ili da je posrijedi nesto drugo.

"Svako lice koje dobije državljanstvo stiče pravo glasa poslije dvije godine prebivališta u Crnoj Gori shodno članu 45 Ustava i to se biračko pravo ne može zakonom, posebno ne Zakonom o crnogorskom državljanstvu, koji ne uređuje biračko pravo izmjeniti na deset godina, jer je rijel o Ustavom zagarantovanom pravu svakom državljaninu Crne Gore", prokomentarisao je Vukčević za Portal RTCG.

Begović: Izmjenama pristupiti strateški

Univerzitetski profesor Marko Begović smatra da se ne vodi se računa o stvarnim problemima jednog dijela sugrađana, već je namjera "nastavka DPS izbornog inžinjeringa kroz izraženu demagogiju".

"Za zemlje gabarita Crne Gore, posebno je važno očuvati njenu specifičnost i cjelovitost na putu pune integracije u Evropsku uniju. S tim u vezi, eventualna izmjena Zakona o crnogorskom državljanstvu i povezanim propisima neophodno je pristupiti strateški, uključujući brisanje famoznog člana 12 i tzv. počasnog državljanstva", kaže Begović za Portal RTCG.

Smatra da je reformom predmetnih propisa rezidentima neophodno obezbijediti sva prava u odnosu na jednak pristup tržištu rada, uz odgovarajući sistem zdravstvene zaštite i svih vidova osiguranja na koja polažu pravo državljani.

"Na taj način, ispravila bi se dugogodišnja nepravda, pojačala konkurentnost i otpočelo sa rješavanjem životnih problema. Takođe, na ovaj način bi se štitila specifičnost Crne Gore i njen ustavno-pravni karakter", poručuje Begović.

Radulović: Neustavno rješenje da građanin bude deset godina bez prava glasa

Izmjena Zakona o crnogorskom državljanstvu u dijelu biračkog prava, u kojem bi građanin bio bez prava glasa deset godina, neustavna je, smatra advokat Veselin Radulović i dodaje da zabrinjava lakoća kojom vlast predlaže rješenja suprotna Ustavu.

On je, na pitanje da li je moguće Zakonom o državljanstvu urediti biračko pravo, da ljudi ne mogu da glasaju deset godina, kazao da je takvo rješenje suprotno Ustavu.

Radulović je agenciji MINA rekao da Ustav u članu 45 definiše biračko pravo i u prvom stavu propisuje da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina i ima najmanje dvije godine prebivališta u državi.

“Zakonom se ne može na drugačiji način uređivati pitanje biračkog prava. Zabrinjava lakoća sa kojom vrh izvršne vlasti pokazuje spremnost da predlaže rješenja koja su suprotna Ustavu”, dodao je Radulović.

On je kazao da niko ne može biti natjeran da živi negdje više od pola godine jer Ustav jemči i pravo na slobodu kretanja i nastanjivanja.

“Manje države poput Crne Gore uvijek imaju prilično restritkivnu politiku kada se radi o ovom pitanju”, dodao je Radulović.

On je poručio da bi o tome Crne Gora posebno morala da vodi računa.

“Jer godinama svjedočimo raznim vrstama zloupotreba i izbornog inženjeringa, pa je više nego opravdana bojazan da se izmjene Zakona o državljanstvu predlažu sa lošom namjerom”, rekao je Radulović.

On je kazao da “smo vidjeli kako se taj inženjering sprovodio na nedavno održanim izborima u Beogradu”.

“Pa se svakako ne bi smjelo dozvoliti da iste slike uskoro gledamo u Crnoj Gori”, smatra Radulović.

On je na pitanje, da li je moguće zakonom riješiti pitanje državljanstva ili je to pitanje urediti dogovorom sa drugim zemljama, odgovorio da su moguće obje opcije.

“Ono što je ključno jeste da se pri rješavanju tog pitanja prvenstveno vodi računa o zaštiti suvereniteta Crne Gore”, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, realizacija političkih platformi i ciljeva koji bi mogli da ugroze suverenitet Crne Gore, ne smije se dozvoliti iz bilo kog razloga, pa ni iz razloga opstanka aktuelne Vlade.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније