Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

24. 06. 2024. 14:43 >> 14:42
Čitaj mi:

izvještaj pokazuje

Kineski hakeri pojačali napade na tajvanske organizacije

Kineski hakeri, koje podržava vlada te zemlje, pojačali su napade na tajvanske vladine organizacije, posebno one u sektorima obrazovanja, tehnologije i diplomatije, prema obavještajnoj kompaniji za sajber bezbjednost Rekorded Futur.

Sajber napadi grupe poznate kao RedDžulijet primijećeni su između novembra 2023. i aprila 2024. godine, tokom predsjedničkih izbora u Tajvanu u januaru. Oni su u prošlosti ciljali na tajvanske organizacije, ali ovo je prvi put da je aktivnost viđena u takvom obimu, rekao je analitičar Recorded Futura, koji je želio da bude anoniman iz bezbjednosnih razloga.

RedDžulijet je primijećen kako pokušava da upadne u sisteme više od 70 tajvanskih organizacija, uključujući tri univerziteta, kompaniju za optoelektroniku i kompaniju za prepoznavanje lica koja ima ugovore sa vladom.

U izvještaju se navodi da je RedDžulijet napao 24 organizacije, uključujući vladine agencije u mjestima poput Laosa, Kenije i Ruande, kao i na Tajvanu. Takođe su hakovane veb stranice vjerskih organizacija u Hongkongu i Južnoj Koreji, univerziteta u SAD i univerziteta u Džibutiju. U izvještaju nijesu identifikovane organizacije.

Recorded Futur je rekao da je RedDžulijet pristupio serverima tih mjesta preko ranjivosti u njihovom softveru za virtuelnu privatnu mrežu (VPN) SoftEther preduzeća, VPN otvorenog koda koji omogućava daljinsko povezivanje sa mrežama organizacije.

Nejasno je da li je RedDžulijet uspio da prodre u te organizacije: Recorded Futur je samo rekao da je primijetio pokušaje da se identifikuju ranjivosti u njihovim mrežama. RedDžulietovi obrasci hakovanja odgovaraju onima u grupama koje sponzoriše kineska država.

Rečeno je da je na osnovu geolokacije IP adresa, RedDžulijet vjerovatno baziran u gradu Fudžou, u kineskoj južnoj provinciji Fuđian, čija je obala okrenuta prema Tajvanu.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana nije odmah to komentarisalo, dok je te navode portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova odbacio.

Kao i mnoge druge zemlje, uključujući SAD, poznato je da se Kina bavi sajber špijunažom. Ranije ove godine, SAD i Britanija optužile su Kinu za široku kampanju sajber špijunaže koja je navodno pogodila milione ljudi. Peking je negirao učešće u bilo kakvom obliku hakovanja koje sponzoriše država i tvrdi da je sama Kina glavna meta sajber napada.

Odnosi između Tajvana i Pekinga dodatno su se pogoršali nakon izbora Lai Čing-tea za novog predsjednika Tajvana, koga je Kina nazvala "separatistom", nakon što je u svom inauguracionom govoru rekao da Tajvan nije podređen Kini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније