Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tufik Softić

24. 06. 2024. 15:00 >> 15:00
Čitaj mi:

berane

Otvorena ljetnja škola za mlade diplomate

17. izdanje Ljetnje škole za mlade diplomate, koja nosi ime prvog crnogorskog ministra inostranih poslova i diplomate vojvode Gavra Vukovića, svečano je otvoreno u dvorištu njegove Spomen kuće u Beranama.

Ove godine ljetnju školu, čija je centralna tema “Budućnost diplomatije: prevazilaženje izazova i očuvanje mira”, pohađa rekordan broj učesnika iz 45 zemalja, kao i više od 30 istaknutih govornika, teoretičara i praktičara međunarodnih odnosa, iz zemlje i svijeta.

Generalna sekretarka Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, Marija Maraš, istakla je da je od regionalne inicijative, Ljetnja škola postala globalna platforma za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi, a okupila je više od 1000 profesionalaca međunarodnih odnosa, uključujući 800 mladih diplomata iz 88 zemalja, zajedno sa skoro 300 uglednih predavača.

“Posebno mi je zadovoljstvo što smo se okupili u Beranama, u domu vojvode Gavra Vukovića, utemeljivača savremene crnogorske diplomatije. Na ovom mjestu, već sedamnaest godina, mlade diplomate iz cijelog svijeta se okupljaju na početku programa svake Ljetnje škole. Ove godine, posebno smo ponosni jer je svoje predstavnike za učešće u Ljetnjoj školi nominovao rekordan broj država, tačnije 45 država iz Evrope, Azije, Amerike, Afrike i Okeanije, a čiji predstavnici će imati priliku da sa više od 30 uglednih predavača razmijene mišljanja o aktulenim temama u oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa. U današnjem svijetu ključ uspješne diplomatije leži u prepoznavanju i prevazilaženju izazova sa ciljem izgradnje i očuvanja mira, te razvijanja novih modela saradnje na političkom, bezbjednosnom i ekonomskom planu. Na tom putu posebnu odgovornost i obavezu imamo prema budućim generacijama lidera na međunaronoj sceni”, kazala je ona.

Maraš je naglasila da Ljetnja škola nastoji da pruži priliku mladim kolegama da se upoznaju sa trendovima u međunarodnim odnosima, a predavanja, paneli, interaktivne radionice, studijske posjete nijesu samo metod za učenje i razmjenu mišljenja, već platforma za stvaranje dugotrajnih veza i međusobnog razumijevanja među učesnicima.

“Sigurana sam da su među vama budući ambasadori, ministri, predsjednici vlada i država, oni koji će biti donosioci odluka na međunarodnoj sceni, a da će neka od poznanstava koja sklopite tokom boravka u Crnoj Gori, vaš budući posao učiniti ljepšim i lakšim. Zato je učešće u ovom programu investicija za budućnost… Okupljanje u kući vojvode Gavra Vukovića nosi posebnu simboliku. Vojvoda Gavro je bio jedan od prvih crnogorskih diplomata u periodu nakon Berlinskog kongresa (1878) kada je Crna Gora kao međunarodno priznata država stekla pravo da šalje svoje i prima strane diplomatske predstavnike. Zahvaljujući sačuvanim podacima iz toga perioda, danas ćete moći da vidite dio izložbe kojom su prikazani zapisi iz konzularnih predstavništava koja je Crna Gora imala prije skoro 150 godina, među kojima i u onim zemljama koje vi danas predstavljate”, kazala je sekretarka Maraš.

Predsjednik Skupštine opštine Berane, Milun Rmuš, kazao je da Ljetnja diplomatska škola Gavro Vuković i ove godine simbolično otpočinje u Beranama i da će nova generacija mladih diplomata sagledavati izazove u međunarodnim odnosima i sticati znanja i vještine u prevazilaženju kriznih situacija.

“Gavro Vuković bavio se diplomatskim poslovima poslije dugogodišnjeg borbe za oslobođenje i jedna je od najznačajnijih figura epohe knjaza i kralja Nikole. Autor je čuvenih Memoara koji predstavljaju svojevrsnu diplomatsku literaturu. Ljetnja diplomatska škola Gavro Vuković pronosi slavu jednog uglednika i sjeća na izuzetan istorijski period”, istakao je Rmuš.

On je, obraćaju se diplomatama, iskazao uvjerenje da će na ovoj školi sagledavati izazove savremenog svijeta i kontinuirano doprinositi izgradnji boljeg i mirnijeg svijeta.

“Principi otvorenog dijaloga, multilateralizam i ljubav prema diplomatiji stub su ove Ljetnje škole, koja već ima zavidan ugled. Dragi polaznici, želim vam uspjeh u sticanju novih saznanja, vjerujem da ćete sjutra biti dobre diplomate koji će dostojno predstavljati svoje zemlje”, zaključio je Rmuš.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova, kazala je da su prije 17 godina UNDP i Ministarstvo vanjskih poslova, zajedno sa opštinom Berane, udružili snage i osnovali ovu ljetnju školu čime su, kako je istakla, stvorili platformu za mlade diplomate da razmjenjuju svoja mišljenja, otvaraju dijaloge i pokažu kako se zapravo radi u oblasti diplomatije za svoju zemlju i svijet u cjelini.

Sedamnaestu međunarodnu Ljetnju školu za mlade diplomate „Gavro Vuković“ organizovalo je Ministarstvo vanjskih poslova, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori i Unije za Mediteran.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније