Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

A.J.

24. 06. 2024. 15:01 >> 15:01

nacrt zakona o lokalnoj samoupravi

"MJU radi posao profesionalno, najglasniji oni koji imaju strah od suočavanja"

Nacrtom zakona o lokalnoj samoupravi, povodom kojeg je u toku javna rasprava, predlaže se uvođenje gradova sa novim nadležnostima. Dakle, opštine ne dobijaju samo status grada, već sa statusom grada dobijaju i značajno širu nadležnost, ali i odgovornosti. Iz Ministarstva javne uprave (MJU) navode da je to razlog zbog kojeg su Nacrtom zakona predloženi adekvatni kriterijumi, a svakoj opštini koja ima više od 14.000 stanovnika ta mogućnost je otvorena uz ispunjavanje zakonskih kriterijuma.

Iako je to opšte poznata činjenica, iz resora javne uprave ističu da su dužni da podsjete da zakoni proizvode pravno dejstvo ,,erga omnes” (prema svima). U tom smislu, Zakon o lokalnoj samoupravi sistemski reguliše funkcionisanje svih 25 jednica lokalne samouprave u Crnoj Gori.

Ističu da se u ovom momentu ne može sa sigurnošću tvrditi koja će opština imati takav status, i dodaju da se Ministarstvo ne bavi predviđanjima, niti navijanjem za jednu ili drugu opštinu, već procedurom donošenja savremenih i najboljih rješenja.

Poručuju da od Ministarstva ne zavisi, već je to isključiva odgovornost onih koji rukovode opštinama.

Kako su kazali, plaše se da su najglasniji oni koji imaju strah od suočavanja sa kvalitetom svog rada, jer će status grada i nove nadležnosti dobiti one opštine koje zadovoljavaju demografski kriterijum i u kojima se odgovorno upravljalo.

"U pauzi od medijskog senzacionalizma i pritiska, sugerisaćemo da pažljivo pročitaju i izuče tekst Nacrta zakona, i da javni prostor koriste u argumentovanoj javnoj raspravi koju organizuje Ministarstvo. Podsjetićemo da do sada Opština Ulcinj, iako je bila pozvana, nije učestvovala u ovim procesima, još uvijek nije poslala nijednu sugestiju, kao i da nije dostavila podatke, kao ostale opštine, ni za potrebe izrade Analize funkcionisanja sistema lokalne samouprave, na osnovu čijih nalaza se i priprema Zakon o lokalnoj samoupravi", istakli su iz MJU.

Kako su kazali, za razliku od poslanika koalicije Albanska alijansa Ilira Čapunija i njegovih istomišljenika, "ministar javne uprave sa svojim timom otvara prilike za dobijanje statusa grada i novih nadležnosti svim jedinocama lokalne samouprave koje ispune uslove, u skladu sa najboljim praksama i evropskim standardima".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније