Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

A.B./ R.B. [ Portal RTCG ]

24. 06. 2024. 06:57 >> 06:57
2
Čitaj mi:

IZ ČISTOĆE ZA PORTAL

Smrtonosni virus hara azilom, preminulo 13 štenaca

Od posljedica parvo virusa u podgoričkom azilu za životinje uginulo je 13 štenaca.

To je saopšteno Portalu RTCG iz gradskog preduzeća "Čistoća". 

Vijesti o visokom mortalitetu štenadi i mladih pasa usljed masovnog obolijevanja od visoko zaraznog parvovirusa u Skloništu za napuštene kućne ljubimce u glavnom gradu Crne Gore proširile su se u javnosti. Reagovale su brojne nevladine organizacije, a i partije. 

Iz preduzeća "Čistoća" kazali su našem portalu da se u azilu trenutno nalaze 172 psa, a od tog broja su 24 štenca.

"Ovlašćeni veterinar u Skloništu je pregledom utvrdio da je trenutno sedam štenadi pozitivno na parvo virus. Svi su na liječenju u Skloništu i u veterinarskoj ambulanti", kazali su iz Čistoće. 

Nadalje su upozorili da su u narednih 30 dana zabranjene posjete Skloništu i prijem novih štenadi.

"Zabranjen je i prijem posjetilaca sa ciljem udomljavanja. Isto će se sprovoditi posredstvom volontera koji će imati pristup Skloništu", istakli su iz preduzeća Čistoća. 

Sve naložene mjere sprovešće, kako tvrde, sa ciljem pomoći životinjama i što bržeg rješavanja trenutne situacije.

Iz ovog preduzeća navode da su prethodnih dana svakodnevno, u saradnji sa veterinarima i volonterima, radili sve da pruže pomoć životinjama koje su zaražene ovim virusom.

"Medijima smo dostavili informacije koje su u datom trenutku bile jedine tačne i izvjesne. Shodno proceduri, povodom aktuelne situacije u vezi pojave parvoviroze u Skloništu, inspektori Uprave za bezbjednost hrane i veterinu izvršili su u petak 21. juna inspekcijski nadzor i rješenjem definisali niz radnji i mjera, koje smo dužni sprovesti sa ciljem sprečavanja širenja parvo virusa", dodali su iz preduzeća. 

Parvo virus izuzetno zarazan

Parvo virus je zarazna virusna bolest koja pogađa pse svih urasta i veličina.

Dovodi do teške bolesti i smrtnog ishoda ukoliko se ne liječi, a napada digestivni sistem psa.

Izuzetno je zarazan, a prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženim psom ili indirektorno preko kontakta sa zaraženim izmetom psa.

Mašković: Stanje alarmantno 

Povodom ovih informacija, juče je reagovao odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada Miloš Maškovića koji je tvrdio da je stanje u azilu alarmantno.

Kako je naveo, više desetina pasa bori se za život zbog epidemije, vjerovatno parvovirusa, zbog kojeg psi često uginu u najgorim mukama.

"Pozivam Čistoću i Upravu za veterinu da što prije informišu javnost o detaljima ovog slučaja, te da li su sve aktivnosti koje su preduzete, ako su uopšte preduzete, u skladu sa Planom kućnog reda Skloništa za napuštene kućne ljubimce Vrela Ribnička", zaključeno je u saopštenju odbornika SD.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније