Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zorica Ilić (ARD, ZDF)  [ DW ]

24. 06. 2024. 13:10

Šolc i Merc bi da spriječe pobjedu desničara na istoku

Nemački kancelar Olaf Šolc

U sporu oko budžeta za 2025. godinu njemački kancelar Olaf Šolc odbacio je štednju na socijalnim davanjima. „Branićemo socijalnu državu i takođe ćemo je razvijati“, rekao je političar socijaldmokrata u ljetnjem intervjuu za javni servis ARD.

Šolc je rekao da je na tom području od početka mandata njegove vlade bilo puno poboljšanja, te je naveo povećanje minimalne plate i dječjeg dodatka.

Prethodno je lijevo krilo SPD-a pojačalo pritisak na Šolca i podnijelo zahtjev Izvršnom odboru stranke da se članstvo izjasni o rezovima na polju socijalne zaštite.

U pozadini priče je rupa u budžetu koja iznosi oko 25 milijardi evra. Njemački ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) insistira na tome da se Njemačka ne zadužuje dodatno i zahtijeva značajna smanjenja budžeta u nekoliko ministarstava.

Šolc očekuje da će dogovor o budžetu biti postignut sljedećeg mjeseca. Kancelar je ostavio otvorenim pitanje može li se ipak ići na nove dugove zbog visokih troškova podrške Ukrajini.

Veća preciznost kada je riječ o socijalnoj pomoći

Kada je riječ o socijalnoj pomoći, Šolc je najavio određena „preciziranja“ ko tu pomoć može da dobije. Riječ je o tome „da niko ne može izbjeći“ trud da se ponovo zaposli, rekao je.

To, prema njegovim riječima, uključuje i suzbijanje rada na crno među korisnicima socijalne pomoći. Ne bi smjelo da se dogodi da „neko radi, skriva prihode, a istovremeno prima socijalnu pomoć“.

„Premijer iz AfD-a bi bio loša vijest“

Šolc je komentarisao i predstojeće izbore u tri istočne pokrajine. U Tiringiji i Saksoniji će 1. septembra biti birani novi parlamenti, a u Brandenburgu će se glasati 22. septembra.

U anketama Alternativa za Njemačku (AfD) vodi u sve tri pokrajine.

Šolc vjeruje da nakon izbora neće biti premijera iz AfD-a. Loša bi poruka bila, rekao je Šolc, ako bi neko iz te desničarske stranke uspio da okupi koaliciju i postane premijer.

Šolc je uvjeren da će na sljedećim izborima ostale stranke imati većinu u parlamentima u odnosu na AfD.

Činjenicu da SPD na istoku ima samo sedam posto podrške, Šolc je komentarisao riječima: „Tu se nešto događa.“

Mnogi se, rekao je, ne slažu s podrškom Ukrajini i sankcijama Rusiji. „To se takođe odražava na izborne rezultate“, rekao je Šolc.

Treba preispitati politiku iz doba korone

Gledajući unatrag, Šolc je takođe bio kritičan prema njemačkoj politici u vrijeme pandemije: „Bilo je nekoliko odluka koje su bile pogrešne“, rekao je kancelar.

Na primjer, spomenuo je zabranu šetnje u šumi. „Nisam to razumio. I mislim da nije moralo biti tako“, rekao je on.

Takođe je kritikovao zatvaranje škola: „To je pitanje koje me zabrinjavalo cijelo vrijeme – čak i tokom krize. I bio sam jedan od onih koji je zagovarao oprez. A ako sada pogledate kasnije rezultate, ako pogledate unazad, onda vidite da smo mi u Njemačkoj škole zatvarali više nego što je to bio slučaj u drugim zemljama i to sigurno nije bila ispravna odluka“, rekao je Šolc za ARD.

Merc napada vladajuću koaliciju

U seriji intervjua koje javni servis tradicionalno na početku ljeta radi sa vodećim političarima govorio je i šef opozicionih Demohrišćana (CDU) Fridrih Merc.

Čelnik ove trenutno najjače stranke u zemlji svoju stranku vidi kao odlučujuću snagu na izborima u istočnim pokrajinama kako bi se spriječilo dalje jačanje AfD-a i Saveza Sare Vagenkneht, nove ljevičarske snage koja je popularna na istoku.

„Radije bih se nadmetao sa socijaldemokratama, liberalima i Zelenima na istoku nego s AfD-om“, rekao je Merc za ZDF.

Fridrih Merc želi da postane idući kancelar

Stranke vladajuće koalicije na istoku zemlje gotovo da i ne igraju nikakvu ulogu, dok je CDU druga stranka po snazi, rekao je Merc. Stoga apeluje na birače da onde radije glasaju za njegovu stranku jer vladajuće stranke mogu ostati ispod cenzusa.

Prema istraživanjima, AfD u Saksoniji trenutno ima 30 odsto podrške, a iza njih je CDU sa 29. Savez Sare Vagenkneht (BSW) ima 15 odsto podrške.

U Tiringiji je, prema posljednjim istraživanjima, AfD ubjedljivo na prvom mjestu s 28 odsto te bi zajedno s BSW (21 odsto) dobio gotovo polovinu glasova.

Mnogo neriješenih problema na istoku zemlje

Merc je jasno poručio da, prema njegovom mišljenju, vladajuća koalicija snosi odgovornost za jačanje AfD-a: „Opozicija ne može prepoloviti AfD ako vladina politika udvostručuje AfD.“

Merc je rekao da puno putuje po istoku zemlje i pokušava da razumije tamošnje ljude. Neriješeni problemi u svakodnevnom životu, u politici prema izbjeglicama, ali i u školama, firmama i mnogim drugim područjima života dovode do ovakvog ponašanja birača, rekao je Merc.

U diskusiji o mogućem učešću BSW u vlasti nakon predstojećih izbora, Merc je istakao suverenost da pokrajinski odbori CDU o tome treba da odluče.

Dok su glavni kandidat CDU-a iz Tiringije Mario Foigt i vođa CDU-a iz Brandenburga Jan Redman otvoreni za saradnju s BSW-om, Merc je u početku jasno odbacio koaliciju s ovim savezom.

Nakon što je to izazvalo kritike unutar stranke, precizirao je da se njegova izjava odnosi samo na saradnju na saveznom nivou.

Merc se u intervjuu takođe založio za nastavak podrške Ukrajini, iako mnogi na istoku zemlje kritički gledaju na to. „Postoji konsenzus i niko ga ne dovodi u pitanje“, rekao je čelnik opozicije.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније