Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 03. 2024. 11:25 >> 11:25
Čitaj mi:

AUTORSKI TEKST AMBASADORA KINE

Da svi budemo za trpezom

Iako su Crna Gora i Kina veoma udaljene, narodi dvije zemlje podjednako cijene nacionalnu slobodu i nezavisnost i visoko vrednuju globalnu stabilnost i prosperitet. Zajednički koncepti i slična iskustva u prošlosti omogućili su dvijema državama da oforme tradicionalno prijateljstvo koje prevazilazi vrijeme i prostor, a takođe su postavili čvrste temelje za obostrano korisnu saradnju.

Autorski tekst ambasadora Fan Kuna prenosimo integralno:

Nijednoj zemlji na svijetu nije suđeno da bude za trpezom, niti je ijednoj zemlji na svijetu suđeno da se nađe na meniju. Od 1949. godine, nakon osnivanja Vlade NR Kine, oduvijek smo bili posvećeni promociji „Pet principa miroljubive egzistencije“, odnosno „uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, uzajamnom nenapadanju, uzajamnom nemiješanju u unutrašnje poslove, jednakosti i uzajamnoj koristi i miroljubivoj koegzistenciji“.

Tokom proteklih pola vijeka, navedeni principi postepeno su bili široko priznati od strane međunarodne zajednice i razvili se u važne norme savremenih međunarodnih odnosa. Sa razvojem globalizacije i suočavanjem sa složenom slikom u svijetu i globalnim problemima, kineska vlada se 2012. godine jasno opredijelila za „kreiranje svijesti o zajednici sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo“, gdje bi prilikom ostvarivanja sopstvenih interesa uvažavala legitimne probleme i brige drugih zemalja, te kroz sopstveni razvoj istovremeno stimulisala razvoj drugih zemalja. Kineski predsjednik Si Đinping je 2013. godine i zvanično predložio koncept izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

Izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo znači izgraditi svijet trajnog mira, univerzalne bezbijednosti, zajedničkog prosperiteta, otvorenosti i inkluzivnosti, čistoće i ljepote. Takođe znači i promovisati globalno upravljanje kroz opsežne konsultacije, zajednički doprinos i zajedničke koristi, te praktikovati zajedničke vrijednosti cijelog čovječanstva, uz postizanje simbioze interesa, zajedničkih prava i podjele odgovornosti, te promocijom zemalja da zajedno rade na suočavanju sa izazovima i postizanju zajedničkog prosperiteta. Više od deset godina, koncept zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo mnogo puta je upisan u dokumente Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija, visoko hvaljen i podržan od strane lidera mnogih zemalja i međunarodnih organizacija, dajući ogroman doprinos prosperitetu i stabilnosti u svijetu.

Iako su Crna Gora i Kina veoma udaljene, narodi dvije zemlje podjednako cijene nacionalnu slobodu i nezavisnost i visoko vrednuju globalnu stabilnost i prosperitet. Zajednički koncepti i slična iskustva u prošlosti omogućili su dvijema državama da oforme tradicionalno prijateljstvo koje prevazilazi vrijeme i prostor, a takođe su postavili čvrste temelje za obostrano korisnu saradnju.

Od sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, praktična saradnja dvije zemlje je procvjetala. Kina i Crna Gora su 2017. godine potpisale Memorandum o razumijevanju o zajedničkoj izgradnji inicijative „Pojas i put“. U julu 2022. godine zvanično je puštena u saobraćaj prioritetna dionica autoputa „Princeza Ksenija“ čiji je glavni izvođač radova bila kineska kompanija, a kroz koju je do sada prošlo više od 3,7 miliona vozila, što je jednako kao da je svaki građanin Crne Gore prošao njome po 6 puta, čineći ovu dionicu zaista pravim putem bezbjednosti, putem razvoja, prosperiteta i prijateljstva. Projekat rekonstrukcije i proširenja magistralnog puta od Tivta do Jaza, na kojem radove takođe izvodi kineska kompanija, dodatno će osloboditi potencijale crnogorske turističke privrede, dok će projekti Vjetroelektrane Možura i ekološke toplifikacije Termoelektrane Pljevlja, u kojima učestvuju kineske kompanije, nastaviti da doprinose zelenoj transformaciji Crne Gore.

Mala, ali prekrasna Crna Gora sve više postaje destinacija za kojom čeznu kineski turisti. Sve više Kineza posjećuje drevne crnogorske znamenitosti, čarobno primorje i planine, upoznajući se sa bogatim istorijskim i kulturnim naslijeđem, kao i prirodnim pejzažima koji oduzimaju dah, te upoznajući prepoznatljivi miran i ležeran način života i filozofiju življenja mještana. S druge strane, bogata i slavna kineska kultura je zasadila i sjeme interesovanja u srca crnogorskog naroda, od živahne proslave „Praznika proljeća“, preko platforme „China Stage“ na umjetničkom festivalu KotorArt, te modne revije crnogorske omladine u kineskoj narodnoj nošnji, pa sve do upečatljivog nastupa dječijeg hora i kompozicije „Svjetla Kine“. Sve više građana Crne Gore ima priliku da doživi čari drevne i moderne Kine. U takvim susretima, dugogodišnje tradicionalno prijateljstvo dobilo je novu vremensku konotaciju, postajući čvrsta osnova za dalji razvoj kinesko-crnogorskih odnosa.

Ono što smo do sada postigli samo je jedan epilog, a budućnost nosi sa sobom još veća obećanja. Zahvaljujući snažnoj političkoj volji, čvrstoj osnovi u narodu i izrazitim komplementarnim prednostima obje strane, Kina je voljna da sarađuje sa Crnom Gorom na stvaranju zajedničkih prilika i mogućnosti, kao i da zajedno napredujemo na putu modernizacije i doprinosimo izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније