Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

N1

16. 05. 2024. 16:00 >> 16:02

i bliskih saradnika

Nova krivična prijava protiv Dodika

Delegat u Domu naroda PSBiH Džemal Smajić podnio je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, kao i njegovih bliskih saradnika.

U krivičnoj prijavi se, između ostalog, navodi “da postoje dokazi da je Dodik izvršio više krivičnih djela zbog kojih je Tužilaštvo trebalo davno da reaguje po službenoj dužnosti”, budući da, kako za N1 Sarajevo navodi Smajić, Tužilaštvo nije ništa učinilo, odlučio se da prikupi brojne dokaze proizašle iz Dodikovih javnih nastupa, govora, izjava, ali i institucionalnog djelovanja kako njega, tako i njegovih saradnika, prije svega u Narodnoj skupštini RS.

Smajić je podsjetio na brojne istupe u kojima se otvoreno negira genocid, ali i kako tvrdi, otvoreno širi mržnja prema Bošnjacima, među kojima i izjava da ne želi s njima da dijeli ni vazduh i da je im je dovoljno da žive na 25 posto teritorije BiH.

Negiranje genocida i raspirivanje mržnje posebno je uočljivo nakon najava da će se rezolucija o genocidu u Srebrenici naći pred Generalnom skupštinom UN-a.

Smajić za N1 navodi i to da je u razgovorima s brojnim povratnicima Bošnjacima iz Istočne Bosne, posebno Srebrenice, uočio kako su u strahu, te da su mu neki rekli i da su spakovali kofere kako bi napustili svoje domove.

“Ako to nije dovoljan dokaz Tužilaštvu, onda šta je”, stava je Smajić.

Podsjetimo, iz Tužilaštva BiH su danas za N1 kazali da je od 2021. godine u Tužilaštvu BiH evidentirano oko 100 predmeta koji se odnose na krivično djelo iz člana 145a. KZ-a BiH, Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. U nekim predmetima su donesene naredbe o nesprovođenju istrage, a neki predmeti su u fazi istrage ili prijave. Gotovo nijedan nije formiran na osnovu primljenog izvještaja o učinjenom krivičnom djelu, dostavljenom od strane policijskog organa, sa dokazima, iskazima svjedoka i svim što je potrebno.

“Najčešće su prijave podnosili građani protiv drugih građana, i to zbog objava i komentara na te objave na društvenim mrežama i internet prostoru, građani i nevladine organizacije i udruženja protiv izjava određenih političara u medijima i javnom prostoru itd. Dakle, poseban problem u radu tužilaca predstavlja činjenica da prijave nijesu primljene od strane nadležnih policijskih agencija za sprovođenje zakona, koje imaju potrebna znanja da u radnjama prijavljenih prepoznaju elemente krivičnog djela i da za te radnje prikupe dokaze koji to potkrjepljuju. Na ovom mjestu ne želimo da se stekne utisak kako se na prijavi ne može raditi samo zato što je podnesena od strane građana ili drugih organizacija, podvlačimo samo činjenicu da policijske i sigurnosne agencije imaju više profesionalnog znanja o navedenoj tematici”, navodi se u odgovoru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније