Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

25. 06. 2024. 10:12 >> 10:23
1

ADVOKAT ZA PORTAL

Gazivoda: Sud odlučio meritorno, Brđanin vraćen na dužnost

Advokat Zorana Brđanina, Sinisa Gazivoda, prokomentarisao je za Portal RTCG najnoviju presudu Upravnog suda.

"Sud je odlučio u sporu pune jurisdikcije, odnosno, meritorno, a to znači da je ova pravna stvar riješena i da se ne vraća Vladi na ponovno odlučivanje. Tako je bilo i poslije druge smjene Zorana Brđanina, kada je on i vraćen na dužnost", rekao je Gazivoda. 

Upravni sud usvojio je žalbu bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina. 

Ovo je treći put da sud usvaja žalbu Brđanina.

U odluci Upravnog suda navodi se da je rješenjem Vlade Crne Gore, od 03. marta 2024. godine, Brđanin razriješen dužnosti direktora Uprave policije, prije isteka vremena na koje je postavljen, nakon što je ministar unutrašnjih poslova podnio predlog za njegovo razrješenje.

"Predlog je podnijet na osnovu člana 16 stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima, a kao razlog za razrješenje navedeno je da Odbor za bezbjednost i odbranu, kao nadležni odbor, nije prihvatio Izvještaj o razultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period 01.01.2022.-15.05.2022. godine i Izvještaj o razultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period 15.05.2022.-23.11.2022. godine", podsjećaju iz suda. 

"Upravni sud Crne Gore je, ispitujući rješenje Vlade Crne Gore od 03.marta 2024.godine, po tužbi tužioca Z.B., utvrdio da je isti nezakonito, i u skladu sa odredbom člana 36 Zakona o upravnom sporu, s obzirom da su ispunjene zakonske pretpostavke, poništavajući isto, odlučio u sporu pune jurisdikcije", navodi se u odluci.

Dalje se objašnjava da je Upravni sud stava da u postupku donošenja pobijanog rješenja, za sve situacije koje nijesu riješene lex specialis-om, Zakonom o unutrašnjim poslovima, treba da s erimijene odredbe Zakona o upravnom postupku.

"Konkretnije člana 41 koji propisuje da kada je zakonom ili drugim propisom propisano da rješenje donosi jedan javnopravni organ uz prethodnu saglasnost, potvrdu ili odobrenje, odnosno po prethodno pribavljenom mišljenju drugog javnopravnog organa, rješenje se donosi kad drugi javnopravni organ da saglasnost, potvrdu ili odobrenje, odnosno mišljenje, budući da je nesporna nadležnost Vlade Crne Gore da, na predlog ministra unutrašnjih poslova, donese rješenje o razrješenju direktora policije, ako nadležni odbor Skupštine ne prihvati izvještaj o rezultatima Policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji direktor Policije podnosi nadležnom odboru Skupštine dva puta godišnje, a najkasnije 1. juna i 1. decembra", objašnjava se u odluci.

Međutim, kako se navodi, Odbor za bezbjednost i odbranu je Izvještaj o razultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period 01. januara 2022 - 15. maja 2022. godine i Izvještaj o razultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period 15.maja 2022 - 23. novembra 2022. godine, koji su blagovremeno dostavljeni, razmatrao tek na trećoj sjednici održanoj 21. decembra 2023. godine, i iste većinom glasova nije prihvatio. Napominju da je na prvoj sjednici održanoj 12. decembra 2023. godine, Odbor za bezbjednost i odbranu razmatrao Izvještaj o razultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period 01. jun - 15. novembar 2023. godine, i većinom glasova ga prihvatio, što znači da su Izvještaji direktora policije za 2022. godinu, razmatrani tek nakon navedenog posebnog Izvještaja za 2023. godinu.

"Kako nadležni skupštinski Odbor nije postupio u roku normiranom u članu 41 stav 2 Zakona o upravnom postupku, kojim je propisano da je javnopravni organ dužan da saglasnost, potvrdu, odobrenje ili mišljenje da u roku od 20 dana od dana kada je zatraženo, ako zakonom ili drugim propisom nije drukčije propisano, to nepostupanje u zakonom predviđenom roku od 20 dana stvara pretpostavku da je javnopravni organ dao saglasnost, odobrenje ili potvrdu (st.3 člana 41 ZUP-a), a u kom pravcu je ovaj sud već iskazao svoj stav u odlukama U.br. 3274/21 od 21.10.2021. godine i U.br. 12564/2023 od 07.11.2023. godine", navodi se u pojašnjenju odluke.

Dalje se objašnjava da to znači da nije ispunjen uslov iz člana 16 stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima za pokretanje postupka razrješenja direktora Uprave policije, pa samim tim ni za razrješenje tužioca, jer se predmetni izvještaji smatraju prihvaćenim.

"Ovo dodatno kod činjenice da je Vlada Crne Gore na sjednici održanoj 13. aprila 2023. godine razmotrila, i zaključkom broj 07-041/23-1690 od 20. aprila 2023. godine usvojila Izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti MUP-a sa organizacionom jedinicom ministarstva nadležnom za policijske poslove za 2022. godinu, koji je dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a na koju činjenicu osnovano ukazuje i tužilac", navodi se u odluci Upravnog suda.

Podsjetimo, Brđanin je na čelnoj poziciji u Upravi policije, u dva navrata proveo dvije godine i četiri mjeseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti. Međutim, tokom 2023. godine, 43. Vlada ga je poslala na pauzu od osam i po mjeseci i to rješenjima o prestanku njegovog mandata za koja je ocijenjeno da su nezakonita. Kao pobjednik na sudu, ponovo je sjeo u direktorsku fotelju, 12. decembra prošle godine sa koje je smijenjen na telefonskoj sjednici u martu.

 
 
 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније