Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B. [ Ivan Mijanović, dopisnik iz Brisela ]

25. 06. 2024. 12:45 >> 14:13
Čitaj mi:

EU diplomata

Brzina zatvaranja poglavlja zavisi isključivo od Podgorice

Međuvladina konferencija koja će sjutra biti održana sa Crnom Gorom znak je da je zemlja značajno napredovala tokom posljednjih godina u ispunjavanju zahtjeva EU i dobar je signal za cijeli region. To je dopisniku iz Brisela saopštio jedan visoki EU diplomata, koji je zahtijevao anonimnost.

EU diplomata ističe da će brzinu napretka u pregovorima diktirati tempo ispunjavanja reformi u Crnoj Gori.

"Brzina napretka je u rukama Crne Gore. Prelazna mjerila u poglavljima 23 i 24 su ispunjena, imamo dogovor o mjerilima za zatvaranje, koja će biti predstavljena Vladi Crne Gore", kazao je evropski diplomata.

Istakao je da sada predstoji naporan rad na zatvaranju ostalih poglavlja.

"Lopta je u Podgorici, da se na tome predano radi. Ukoliko možete to da uradite za mjesec, utoliko bolje, onda ćemo da zatvaramo poglavlja u septembru, ukoliko je potrebno više vremena za zatvaranje, onda ćemo sačekati", nalgasio je EU diplomata.

Visoki zvaničnik je i podsjetio da je ovo druga Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom tokom belgijskog predsjedavanja Savjetu EU, što je snažan politički impuls i znak da postoji napredak.

Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom biće održana u srijedu 26. juna, u 14:30 sati, a na njoj će pored predsjednika Vlade Milojka Spajića učestvovati visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj, komesar za proširenje Oliver Varhelji i ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib, kao i predstavnici ostalih zemalja članica EU.

Belgijsko predsjedavanje potvrdiće ispunjavanje privremenih mjerila i saopštiti koja su završna mjerila koja su dogovorena od strane EU. Dodatne komentare daće i komesar Varhelji.

Od crnogorske strane se potom očekuje da se saglasi sa predloženim kriterijumima za zatvaranje poglavlja.

Nakon ovog događaja biće održana i konferencija za novinare, koja je planirana za 16 h.

Prva međuvladina konferencija sa Crnom Gorom na ministarskom nivou održana je 29. juna 2012, kada je naša zemlja zvanično i počela pregovore. Crna Gora otvorila je sva 33 pregovaračka poglavlja u kojima pregovara sa EU, dok su tri privremeno zatvorena.

U maju 2021. godine, Savjet se saglasio o primjeni revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom s ciljem da se ponovo osnaži proces pridruživanja, stavi jači fokus na temeljne reforme i snažnije političko usmjeravanje. Novom metodologijom poglavlja su grupisana u šest klastera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније