Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Sanjin Vešović, Radio CG

26. 06. 2024. 06:32 >> 16:02
1
Čitaj mi:

ANALITIČARI

"Razrješenje i rekonstrukcija mogući u paketu"

Izjašnjavanje poslanika o predloženoj smjeni ministra pravde Andreja Milovića biće provjera legitimiteta crnogorske Vlade, ocijenio je za naš Radio pravnik Boris Marić. Ističe i da je u javnom interesu da se u parlmentu čuje šta ministar ima da kaže. I analitičar Srđan Vukadović smatra da ministru treba dozvoliti da se obrati Skupštini, te da bi razrješenje Andreja Milovića i rekonstrukcija izvršne vlasti mogli ići u paketu.

Da ministru Andreju Miloviću treba dozvoliti da se obrati javnosti kada se u Skupštini bude raspravljalo o njegovoj smjeni, saglasni su sagovornici Radija Crne Gore - pravnik Boris Marić i analitičar Srđan Vukadinović.

Marić, pak, napominje da parlament nije u obavezi da omogući govor ministru, iako demokratska praksa nalaže da onaj koji se razrješava može da uzme riječ.

"Tako da mislim da je negdje u javnom interesu da se gospodinu Miloviću omogući da učestvuje na sjednici, to je znači u duhu nečega što je razvoj demokratije", kazao je Marić.

On ocjenjuje da će glasanje o smjeni Milovića biti veliki ispit legitimiteta crnogorske Vlade.

"Jer u slučaju da ne bude izglasano razrješenje gospodina Milovića, Spajićeva vlada bi bila ozbiljno narušenog legitimiteta, najblaže rečeno", kazao je Marić.

Srđan Vukadinović smatra da bi razrješenje ministra pravde i rekonstrukcija Vlade mogli da idu u paketu.

"Jer po svoj prilici i aktuelni premijer ne prihvata rado tu rekonstrukciju, on uporno naglašava da su neki rokovi jasno precizirani, a ti rokovi su novembar mjesec, a s druge strane je bivši Demokratski front, odnosno 'Za budućnost Crne Gore', želi što prije da se ta rekonstrukcija obavi", kazao je Vukadinović.

Vukadinović ukazuje i na, kako kaže, nezabilježeni fenomen - da se jedan čovjek isključuje iz partije a da ostaje na ministarskoj funkciji.

"Ovdje, očito, aktuelni ministar nije bio dobar za PES, ali je bio dobar za vlast, što je sasvim kontradiktorno. Tako da je to prva stvar koja se mora objasniti", kazao je Vukadinović.

Komentarišući Milovićevu poruku da sa premijerom Spajićem želi da svede račune u parlamentu, naši sagovornici navode da ne vjeruju da će se čuti neke spektakularne informacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније