Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tomas Lačan  [ DW ]

26. 06. 2024. 07:30

Američkom novinaru prijeti dugogodišnji zatvor u Rusiji

Suđenje zatvoreno za javnost: proces protiv američkog novinara Evana Gerškoviča počinje ove srede 26. juna

Bio je 29. mart 2023. u Jekaterinburgu, u podnožju Urala. Ruski agresorski rat u Ukrajini besnio je oko godinu dana kada je Evan Gerškovič tu istraživao jednu priču. Riječ je o ozloglašenoj grupi Vagner i njenim metodama regrutovanja, a američki novinar vjerovatno je želio da sazna šta o tome misli rusko stanovništvo.

U Jekaterinburgu je i sjedište Uralvagonzavoda, velike ruske firme za proizvodnju oružja. Tu se, između ostalog, proizvode tenkovi koji se koriste i u Ukrajini. Nije jasno da li je to bio razlog zašto je Gerškovič upravo istraživao, gotovo 1.800 kilometara istočno od Moskve. Međutim, jasno je da se za to optužuje. Ruske snage bezbjednosti tu su ga uhapsile. Njihova optužba glasi: špijunaža za SAD. Gerškovič je navodno po nalogu CIA prikupljao tajne podatke o proizvodnji i popravkama vojne opreme. To je prvi put od kraja Hladnog rata da je Rusija zatvorila američkog novinara.

Gerškovič je prebačen u zloglasni moskovski zatvor Lefortovo, nekadašnje mučilište sovjetskog KGB, a sada istražni zatvor. Otada se tamo nalazi u pritvoru. Tek sada, gotovo 15 mjeseci kasnije, ove srijede 26 juna 2024. trebalo bi da počne suđenje protiv njega – iza zatvorenih vrata.

Američki novinar Evan Gerškovič je već više od godinu dana u zatvoru u Moskvi pod optužbom za špijunažu

Između dva svijeta

Eva Gerškovič (32) je živio i radio u Rusiji od 2017, najprije kao izvještač lista Moskou tajma, zatim za novinsku agenciju AFP. Od januara 2022. izvještava iz država naslednica Sovjetskog Saveza za ugledni Vol strit džornal. Sam Gerškovič rođen je u Njujorku u obitelji jevrejskih imigranata, ali njegova porodica potiče iz Ukrajine. Mnogi njegovi rođaci ubijeni su u Holokaustu. Ali, njegova porodica patila je i zbog antisemitske diskriminacije u Sovjetskom Savezu. Roditelji su zato 1979. emigrirali u SAD.

Gerškovič je odrastao dvojezično. Kada je u svojim srednjim dvadesetim odlučio da ode u Rusiju, to je za njega ujedno bio i povratak porodičnim korjenima. Brzo je napravio ime kao reporter zahvaljujući reportažama koje su pružale duboke uvide u rusku kulturu i društvo.

U februaru 2022. ruske trupe izvršile su invaziju na susjednu Ukrajinu i uslovi rada za strane novinare počeli su da postaju sve teži. Dojče vele je takođe morao da zatvori svoje dopsiništvo u Moskvi zbog pooštravanja tamošnjeg Zakona o medijima.

Ali, Gerškovič je odlučio da ostane, da nastavi da piše za Vol strit džornal. Vjerovatno je, svjestan opasnosti, u julu 2022, dakle osam mjeseci prije nego što je uhapšen, na Tviteru napisao: „Kada je riječ o izvještavanju o Rusiji, sada je uobičajena praksa gledati kako ljude koje poznajete zatvaraju na dugo godina.“

Uhapšeni Amerikanci: pijuni Kremlja?

To je sudbina koja se i njemu dogodila. Sam Gerškovič negira sve optužbe. U najgorem slučaju, prijeti mu do 20 godina zatvora.

Evan Gerškovič nije jedini Amerikanac zatvoren u Rusiji. U tamošnjim zatvorima nalazi se desetak američkih državljana. Vašington optužuje Moskvu da ih koristi kao polugu za oslobađanje Rusa zatvorenih u Sjedinjenim Državama. To je i razlog zašto su SAD nekoliko puta od 2022. pozvale svoje građane da napuste Rusiju.

Najpoznatiji Amerikanac u ruskom pritvoru je Pol Velan, bivši marinac koji je radio za američku firmu auto-djelova i koji je 2018. uhapšen pod optužbom za špijunažu. WVelan trenutno služi kaznu od 16 godina zatvora.

Gerškovič je iza ovih zidova: zatvor Lefortovo u Moskvi

U Jekaterinburgu je prošlog četvrtka 20. juna počelo i suđenje protiv Ksenije Kareline (32), koja ima i rusko i američko državljanstvo. Ona je 2022. donirala 50 dolara ukrajinskoj organizaciji koja pomaže ukrajinsku vojsku. Prijeti joj do 20 godina zatvora.

Prije samo nekoliko dana još jedan američki vojnik osuđen je u Vladivostoku na tri godine i devet mjeseci zatvora. On je tamo navodno posjetio jednu Ruskinju koju je upoznao dok je služio u Južnoj Koreji. Vojnik je optužen da je fizički napao ženu i da joj je ukrao 10.000 rubalja (oko 110 evra).

Razmjena u poslednjem trenutku?

Posebnu pažnju izazvao je slučaj američke košarkašice Britni Griner, koja je neposredno prie ruske invazije na Ukrajinu uhapšena zbog navodnih krivičnih djela s drogom i osuđena na devet godina zatvora. U prtljagu je imala 0,7 grama ulja kanabisa koje joj je američki lekar prepisao za ublažavanje bolova. Griner je puštena u decembru 2022. u zamenu za ozloglašenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta koji je bio zatvoren u SAD.

Američka košarkašica Britni Griner provela je deset meseci u ruskom zatvoru – puštena je krajem 2022. godine u okviru razmene zatvorenika

To bi možda mogao da bude poslednji izlaz i za Evana Gerškoviča. Kada je uhapšen u martu 2023, američki mediji nagađali su da bi to mogla da bude ruska odmazda. Samo pet dana ranije SAD su podigle optužnicu protiv Rusa Sergeja Čerkasova za špijunažu. Čerkasov je potom u Brazilu osuđen na 15 godina zatvora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je početkom juna da Moskva i Vašington iza kulisa intenzivno pregovaraju o mogućoj razmjeni zarobljenika. „Lopta je u dvorištu SAD“, rekao je ove nedelje za rusku državnu novinsku agenciju Tass zamenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. „Čekamo da reaguju na predloge koji su im predstavljeni“, dodao je. Gerškovičevi roditelji su u intervjuu američkoj televiziji ABC izjavili: „Drago nam je što su dve vlade izrazile namjeru da pregovaraju.“ Ni 14 mjeseci nakon hapšenja oni nisu prestali da se nadaju da će njihov sin biti pušten na slobodu: „Ako dozvolite da pesimizam prevlada, onda je sve gotovo“, rekla je Gerškovičeva majka Ela Milman.

*ovaj članak je najpre objavljen na ruskom jeziku, a preuzet je sa nemačkog

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније