Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta/M.L.B.

28. 06. 2024. 23:00 >> 23:01

organizacije za ljudska prava

Tužba protiv Holandije zbog isporuka Izraelu djelova za borbene avione

Tri organizacije za ljudska prava tužile su danas Vladu Holandije jer ne poštuje zabranu snabdijevanja Izraela rezervnim djelovima za borbene avione F-35.

U presudi u februaru Apelacioni sud je naredio Holandiji da prestane da isporučuje djelove za borbene avione koje Izrael koristi u ofanzivi na Pojas Gaze jer je "jasan rizik" da avioni budu sredstvo za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Organizaccije za ljudska prava su se međutim vratile u sud tvrdeći da ta zabrana nije sprovedena.

"Na nesreću sve ukazuje da ti djelovi iz Holandije drugim putevima stižu u Izrael", saopštila je Oksfam Novib (Oxfam), jedna od organizacija povezana sa slučajem.

"Vlada Holandije nastavlja da isporučuje (djelove) drugim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države i to je suprotno naredbi suda", rekla je sudu Lizbet Zegveld, advokatica koja predstavlja organizacije za ljudska prava.

Ona je objasnila da se presuda iz februara odnosi na sve djelove za avione F-35 s Izraelom kao konačnom destinacijom i da holandska država mora obustaviti sve takve isporuke i da vlada mora da "aktivno spriječi" da djelovi stignu u Izrael.

Holandski Javni servis NOS je, pozivajući se na sudske dokumente, objavio da je Vlada Holandije dala do znanja da ne može da spriječi da djelovi isporučeni u SAD završe u Izraelu.

Vladin advokat Reimer Veldhuis je rekao da država ne vjeruje da može ograničiti izvoz djelova za avione F-35 u druge zemlje, osim u Izrael i dodao da su šanse da se djelovi za taj avion isporučuju u jevrejsku državu male jer se djelovi koriste za proizvodnju, a ne popravke aviona.

Vlada Holandije je najavila da će sprovesti presudu iz februara, ali je najavila i tužbu Vrhovnom sudu.

Vladini advokati su tvrdili u sudskom procesu da ako Holandija ne isporučuje djelove, Izrael može da ih lako nabavi drugdje.

Eksperti za međunarodno pravo su rekli za Frans pres da obje strane u sukobu u Gazi vjerovatno krše ljudska prava.

Rat je počeo 7. oktobra prošle godine napadom iz Gaze na jug Izraela u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila.

U izraelskoj osvetničkoj ofanzivi na Pojas Gaze je poginulo 37.765 ljudi, takođe većinom civila, po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније