Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

28. 06. 2024. 12:30 >> 14:40
9
Čitaj mi:

Milatović

"Dva pisma na automobilima policije nisu reforme koje građani očekuju"

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kritikovao je danas procese nakon dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), ističući da je iznio određene rezerve prema aktuelnim donosiocima odluka u dijelu integriteta, transparentnosti, odgovornosti i iskrenog poštovanja suštinskih evropskih vrijednosti. Milatović se ponovo obrušio na Javni servis Crne Gore, a izjavio je i da "ako neko smatra da je uvođenje dva pisma na automobilima policije ono što građani očekuju od reforme bezbjednosnog sektora, ja mislim da je to potpuno pogrešno".

Milatović je to rekao na otvaranju konferencije “Put civilnog društva kroz evropsku integraciju Crne Gore”, koju Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizuje kao završnicu projekta „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“, uz podršku Evropske unije i kofinansiranje javne uprave.

On je rekao da je put Crne Gore ka Evropskoj uniji dug i izazovan, a da odgovornost za trajanje tog procesa u prethodnom periodu leži između Podgorice i Brisela. Ipak priznaje da je postignut određeni napredak, kao i da se nakon početka rata u Ukrajini otvorila nova šansa za Crnu Goru i region.

"Nije, međutim, dovoljno osloniti se na spoljne okolnosti, potrebno je konsolidovati naše napore i reforme. Koncept inkluzivne političke većine u parlamentu predstavlja predlomnu tačku u deblokadi evropske integracije, jer se uz doprinos opozicije uspio naći politički konsenzus za imenovanja u pravosuđu. Iako je ta ideja dala pozitivne početne rezultate, duboko vjerujem da sada postoji rizik da se ta inicijativa pretvori u svoju suprotnost“, naveo je Milatović.

Kako je naveo, dva dana nakon dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), važno je da se razumije da je to početak intenzivnog procesa reformi, u kojem nema prostora za odlaganje i za politički dilentatizam i trgovinu. 

Predsjednik crnogorske države navodi da je i sam iznio određene rezerve prema aktuelnim donosiocima odluka u dijelu integriteta, transparentnosti, odgovornosti i iskrenosti prema suštinskim evropskim vrijednostima.

"Prema riječima samih građana, zbog djelovanja nosilaca vlasti, svjedočimo potrošenoj nadi u promjene. I to zbog onih koji umjesto suštinskih reformi obećavaju populizam, umjesto meritokratije stavljaju akcenat na još veću partitokratiju, a umjesto vladavine prava afirmišu pravo na vladavinu“, rekao je Milatović i dodao da su to ključni izazovi sa kojima se suočava crnogorsko društvo.

Prema njegovim riječima, reforma pravosudnog i antikorupcijskog zakonodavstva mora biti prioritet, i u tome je važno partnerstvo države sa nevladinim sektorom.

Milatović je, komentarišući sektor bezbjednosti, kazao da uprkos pozitivnim koracima politička većina nije uspjela da postigne punu sinergiju djelovanja za njegovo konačno unaprijeđenje.

"Politička većina nije uspjela da postigne punu sinergiju djelovanja u konačnom unapređenju sektora bezbjednosti. Ako neko smatra da je uvođenje dva pisma na automobilima policije ono što građani očekuje od reforme bezbjednosnog sektora, ja mislim da je to potpuno pogrešno i izvan očekivanja građana u kontektstu bolje bezbjednosti i distribucije pravde. To treba apsolutno jasno reći i to neko treba u ovoj zemlji jasno da kaže“, pojasnio je Milatović.

Milatović je ocijenio i da je sloboda medija ozbiljno ugrožena političkim pristicma, prijetnjama i napadima na novinare.

"Pored toga, više puta sam javno rekao da su izmjene medijskih zakona rezultat političke i partijske trgovine, u kontekstu situacije gdje je vidno da određeni politički akteri imaju pad političkog legitimiteta i oni ta pad političkog legitimiteta pokušavaju da neutrališu kroz neobjektivno izvještavanje Javnog servisa“, rekao je Milatović. 

Šef crnogorske države poručio je da mediji moraju biti slobodni da istražuju i izvještavaju.

Izjavio je i da javna administracija pati od nedovoljne profesionalizacije i političkog uticaja, i da taj dio zahtijeva mnogo veći stepen transparentnosti i odgovornosti.

"Uloga civilnog sektora u procesu evropskih integracija je neprocjenjiva i smatram da civilno društvo treba da bude korektivni faktor u procesu evropskih integracija“, rekao je Milatović. 

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević kazala je da je dobijanjem IBAR-a napravljena značajna prekretnica, čime je označena faktička deblokada pregovaračkog procesa.

Direktorka Regionalne kancelarije Friedrich Ebert Stiftung za Srbiju i Crnu Goru, Kirsten Šenefeld, ukazala je da će nastaviti saradnju i rad u Crnoj Gori na jačanju demokratije, vladavine prava i zalaganju za pristupanje zemlje EU, prenosi Mina. 

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Ingve Engstrom čestitao je Crnoj Gori na tome što je prva država koja je uspješno završila IBAR.

"Ovo je značajna prekretnica za državu u procesu pristupanja EU, ali i za institucije EU, jer je ovo prvi IBAR u istoriji“, istakao je Engstrom. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније