Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Rts.rs/M.L.B.

28. 06. 2024. 21:05 >> 21:03

SAMIT U BRISELU

EU usvojila stratešku agendu o prioritetima za narednih pet godina

Lideri EU su predložili Ursulu fon der Lajen za novi mandat predsjednice Evropske komisije, Kaju Kalas za novu šeficu evropske diplomatije i izabrali Antonija Kostu za novog predsjednika Evropskog Savjeta. Na samitu u Briselu usvojena i strateška agenda koja određuje prioritete EU za narednih pet godina.

Samit EU završen je brže nego što je planirano, ali dogovor nije prošao glatko i bez tenzija.

Premijerka Italije u znak protesta što je bila isključena iz pregovora se uzdržala pri glasanju za fon der Lajen, mađarski premijer Orban glasao je protiv ukupnog predloga. Podrška lidera je samo dobijeno prvo poluvrijeme za fon der Lajen, kojoj za novi mandat treba i zeleno svjetlo Evropskog parlamenta.

"Želim da zahvalim liderima na podršci za moj drugi mandat na čelu Evropske komisije. Počastvovana sam što dijelim ovaj momenat sa Antoniom Kostom i Kajom Kalas. Sada ću od Evropskog parlamenta tražiti potvrdu za moje imenovanje", rekla je kandidatkinja za predsjednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kandidatkina za visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbjednost Kaja Kalas kaže da je to ogromna odgovornost u vrijeme geopolitičkih tenzija.

"U Evropi je rat, raste i globalna nestabilnost. Moj cilj je da radim na jedinstvu Evrope i štitim evropske interese i vrijednosti", rekla je Kalas.

Izabrani predsjednik Evropskog savjeta Antonio Kosta kaže da je EU pokazala otpornost, nalazeći snagu u jedinstvu.

"Izgradnja jedinstva biće moj glavni prioritet kada preuzmem ovaj posao u decembru, kao i sprovođenje danas usvojene strateške agende", poručuje Kosta.

Ako Ursula fon der Lajen bude zaista izabrana za novi petogodišnji mandat jedno od glavnih pitanja je hoće li njena druga komisija biti ujedno komisija proširenja i zaista pripremiti teren za prijem novih članica.

Najglasnija u podršci proširenju je estonska premijerka Kaja Kalas, ali kao neko ko dolazi iz baltičkih zemalja i postovjetskog prostora, ona kada govori o proširenju prije svega govori o Istočnoj Evropi i Ukrajini. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније