Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

25. 06. 2024. 22:57 >> 22:58
Čitaj mi:

Bivši švajcarski predsjednik

Alen Berse izabran za generalnog sekretara Savjeta Evrope

Bivši švajcarski predsjednik Alen Berse izabran je danas za generalnog sekretara Savjeta Evrope na mandat od pet godina, saopštilo je to tijelo koje okuplja 46 zemalja članica.

"Čestitam Alenu Berseu, koji je upravo izabran za generalnog sekretara Savjeta Evrope na petogodišnji mandat", napisala je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope na platformi Iks (X).

Berse (52) izabran je u drugom krugu glasanja.

Pored Bersea, kandidati su bili Belgijanac Didije Rejnders odlazeći evropski komesar za pravosuđe, i Indrek Sar bivši ministar kulture Estonije.

Berse će na dužnost stupiti 18. septembra. Naslijediće Mariju Pejčinović Burić iz Hrvatske, čiji je mandat obilježen isključenjem Rusije poslije početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Bio je na mjestu predsjednika Švajcarske konfederacije dva puta 2018. i 2023.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније