Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Jutarnji program ]

28. 09. 2024. 11:56 >> 11:58
Čitaj mi:

PRIČA DAMJANA LALOVIĆA

Crnogorski naučnik dio tima eminentnih londonskih stručnjaka

Mladi crnogorski naučnik Damjan Lalović na prestižnom univerzitetu u Londonu završio je biohemiju. Crna Gora ima sa kim da se ponosi - Damjan je dio tima poznatih stručnjaka koji godinama istražuju molekule, a koji bi mogli da izliječe kancerogene ćelije.

Tokom gostovanja u Jutarnjem programu, Damjan je pričao o svojim uspjesima, planovima i ambicijama, a i svojim prvim koracima u svijet nauke. 

"Kroz osnovnu i srednju školu bio sam uključen u sekcije biologije i hemije, a išao sam i na brojna takmičenja. Značajan iskorak nastupio je u drugom razredu srednje škole kad sam dobio sam stuipendiju koja mi je omogućila da završim četvrti razred u Velikoj Britaniji", otkrio je Lalović. 

Zahvaljujući stipendiji Evropskog fonda Lalović je započeo fakultetsko školovanje u Londonu i to na univerzitetu koji je poznat po profesorima koji imaju velike laboratorije.

"Profesori su često naši tutori i mentori, što nam je od velike koristi", kaže Damjan.  

Mladi Lalović je tokom ljeta istraživao molekule, ali to je, kako akže, bilo više na bazi sreće. Od septembra je krenula malo ozbiljnija priča. 

"Krećemo u potragu za informacijama koje bi nam pomogle da dizajniramo molekul koji bi mogao izliječiti kancer", otkrio je on. 

Rad u laboratoriji u Londonu počinje od ranih jutarnjih sati. Damjan kaže da je sa timom non-stop u komunikaciji.

Pričamo o planovima, imamo nedjeljne sastanke...O mi je prvi put da radim u laboratoriji koja je kolaborativna. Tako da rezultato koje sam ja napravio i moj tim dosta zavise i od drugih ljudi sa fakulteta", naveo je on. 

U Crnoj Gori, kaže Damjan, ima mnogo zainteresovanih učenika i studenata za nauku, ali smatra da je ova grana i dalje nedovoljno razvijena u našoj drđavi.

"Mislim da treba da podstičemo mlade da se što više bave ovim poslom", kazao je on. 

Učenicima savjetuje da što više budu uključeni u život škole, a i da se ne libe da idu na takmičenja.

"Komunicajte sa profesorima, sarađujte sa njima, oni vas najviše mogu savjetovati", zaključio je Lalović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније