Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nena Drašković, Radio Crne Gore

09. 08. 2024. 06:39 >> 20:16
Čitaj mi:

izvještaj

"Ocjene GRECO realne, integritet funkcionera mora biti provjeren"

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) zapaža vrlo ograničen napredak Crne Gore koji se odnosi na provjeru integriteta najviših državnih funkcionera u izvršnoj vlasti, ministara i državnih sekretara prije njihovog imenovanja. Notiraju u svom izvještaju i još skromnije rezultate kada su u pitanju organi za sprovođenje zakona.

Koliko je u stvari urađeno, pitali smo predsjednika Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, Pavla Ćupića.

"Ocijene koje smo dobile od GRECO-a oslikava realno stanje stvari i trebalo bi odgovorno da shvatimo ove preporuke i sugestije iz GRECO-a, kako bi u narodnom periodu i svi donosioci odluka da su svi u okviru svojih nadležnosti uradili ono što je neophodno, da se slične ocjene ne bi ponavljale", kaže Ćupić.

Da ocjena GRECO-a nije iznenađenje, kaže i advokat Veselin Radulović.

"Ono što je ključno, čini se da u Crnoj Gori ne postoji dovoljno volje, ne postoji ni približno dovoljno volje da se nešto popravi na tom planu. Naravno, da ima prostora dovoljno i u ovom dijelu koju ste pomenuli, a vezano sa izmjename zakona koji se tiče i uskraćivanja, tako da kažem, imuniteta članovima vlade ali i donošenja zakona o vladi, ali vidimo da ni u tom dijelu ne postoji volja", ističe Radulović. 

GRECO u izvještaju ukazuje i na lošije rezultate, naročito kada je riječ o organima za sprovođenje zakona. Ta organizacija preporučuje i da se revidira imunitet članova vlade, odnosno da nemaju tu vrstu zaštite kada se radi o krivičnim djelima koja su povezana sa korupcijom. Međutim, kako navode, ni tu sugestiju nijesu usvojile crnogorske vlasti.

"Da bi se osigurao adekvatan odgovor pravosuđa na sva krivična djela korupcije koja uključuju članove vlade u budućnosti, GRECO poziva vlasti da izričito isključe krivična djela u vezi sa korupcijom iz opsega imuniteta koji se daje članovima izvršne vlasti, što je moguće prije", navodi se u izvještaju GRECO-a.

A da neće biti napretka dok se ne poradi na partitokratiji, smatra advokat Veselin Radulović.

"Izgleda da nijednoj političkoj partiji, nijednom političkom subjektu, barem ne ovima koji su u parlamentu, se ne isplati da uđe u tu priču, već se čini da prije svega oni svi očekuju da u jednom momentu dođu u poziciju kada će svoju moć, političku moći, a iskoriste i za nastavak tih zlopotreba, ali samo ovoga puta u svom interesu", navodi on. 

Kako izvještaj Greko tretira i Agenciju za sprečavanje korupcije, pitali smo Ćupića za komentar.

"Integritet svih funkcionera, najviših i svih drugih, mora biti provjeren prije stupanja na funkciju. Sad imamo jedno takvo rješenje u Zakonu o sprečavanju korupcije gdje i članovi savjeta prije stupanja na funkciju njihov integritet se mora provjeriti, tako da ne vidim zbog čega i ostali ne bi prošli tu provjeru integriteta", smatra Ćupić.

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije poziva i državne organe da preduzmu konkretne korake kako bi se osiguralo da imenovanje u policiji, uključujući i ona na najvišem nivou, budu zasnovana na zaslugama i oslobođena od neprimjerenog političkog uticaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније