Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.D.

27. 09. 2024. 23:00 >> 23:07
Čitaj mi:

NOVICA VUKOVIĆ

Moody's povećao kreditni rejting Crne Gore nakon 11 godina

Međunarodna agencija za kreditni rejting Moody's, po prvi put, nakon 2013. godine, povećala je kreditni rejting Crne Gore sa „B1“ na „Ba3“, uz stabilne izglede, saopštili su iz Ministarstva finansija.

"Agencija je potvrdila da je unaprjeđenje rejtinga Crne Gore rezultat snažnih srednjoročnih izgleda rasta i poboljšanja fiskalne stabilnosti zemlje, usljed nižeg javnog duga i smanjenja fiskalnih rizika u vezi sa završetkom autoputa Bar-Boljare. Navode da značajna javna i privatna ulaganja u kombinaciji sa implementacijom strukturnih reformi EU, u kontekstu Novog plana rasta za Zapadni Balkan, podržavaju čvrste srednjoročne projekcije rasta", saopštili su iz tog resora. 

Poboljšanje kreditnog rejtinga, kako su kazali, predstavlja potvrdu stabilnosti i napretka koji je Crna Gora ostvarila, a on se kako ocjenjuje renomirana kreditna agencija, naročito ogleda u domenu fiskalne politike i ekonomskih reformi, što potvrđuje da Crna Gora postaje predvidiv i stabilan ambijent.

"Budući da stabilni izgledi odražavaju ekonomsku otpornost Crne Gore, očekivanja Moody's-a su da će investicije ostati ključni pokretač rasta, s obzirom na projekte u sektoru turizma i energetike, kao i saobraćajne infrastrukture, što nas u Vladi Crne Gore, čini još odlučnijim da radimo na pozicioniranju Crne Gore na sam vrh liste najatraktivnijih zemalja za ulaganje. Očekivanja su i da će investicije biti podržane daljim napretkom u reformama u vezi sa EU, u okviru Novog plana rasta za Zapadni Balkan", ističu u saopštenju. 

Istovremeno, dalja ekonomska integracija sa EU će, kako ocjenjuju analitičari Moody's-a, poboljšati realni potencijal rasta Crne Gore koji se procjenjuje na 3%, u srednjem roku, čime će se ubrzati konvergencija prihoda sa zemljama EU. Ovaj podatak dobija na značaju, naročito u kontekstu ostvarenja krucijalnog spoljnopolitičkog cilja, pridruživanja Crne Gore evropskoj porodici.

"Dakle utvrđeno je da se pozitivni fiskalni trendovi nastavljaju, te da je tokom prvih sedam mjeseci 2024. godine, došlo do snažnog rasta prihoda budžeta, kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na isti period prošle godine. Kao rezultat toga, Crna Gora je ostvarila suficit budžeta od 0,6% BDP-a u periodu januar-jul, umjesto planiranog deficita od 2,4% BDP-a. Podsjetimo, Crna Gora je ocjenu Ba3, uz stabilne izglede poslednji put imala 2013. godine. Unaprijeđena ocjena kreditnog rejtinga od kredibilne međunarodne agencije, osim što predstavlja potvrdu stabilnosti javnih finansija i odgovorne ekonomske politike Vlade, ukazuje na to da sve preduzete mjere 44. Vlade čine našu državu primječivom i konkurentom za investitore", kažu iz  resora na čijem je čelu Novica Vuković. 

U konačnom, kako navode, unaprjeđenje kreditnog rejtinga, od strane dvije najuticajnije međunarodne rejting agencije u roku od mjesec dana, predstavlja potvrdu da je Crna Gora na dobrom putu kada je riječ o ekonomskim politikama i razvojnim procesima koji su sprovedeni u prethodnih deset mjeseci i ohrabruje ih, kako kažu, da, ubrzanom dinamikom, nastave u istom smjeru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније