Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ N1 ]

19. 06. 2024. 10:35 >> 10:35

predsjednik Republike Srpske

Stejt department: Dodik iskoristio svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo

Sjedinjene Države osuđuju konstantne napore predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su Bosni i Hercegovini (BiH) donijeli stabilnost i bezbjednost, saopšteno je iz Stejt departmenta.

„Danas imenujemo dva pojedinca i sedam kompanija koje obezbjeđuju glavne izvore prihoda Dodikovoj mreži pokrovitelja i omogućavaju mu koruptivne radnje“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Milorad Dodik iskoristio je svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo, preko kompanija povezanih sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom.

„Na primjer, 2024. godine Igor i Milorad su vršili kontrolu nad visokim zvaničnicima Vlade BiH kako bi manipulisali nacrtom državnog budžeta BiH, a da bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti entitetu u Dodikovoj mreži, van procesa konkurencije“, ističe se u saopštenju.

Dodik, kako dalje piše, nastavlja da bude destabilizujući akter u regionu.

„Njegov nedavni prijedlog o razdvajanju Republike Srpske od BiH nastavak je njegove očigledne aktivnosti protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožava mir i stabilnost regiona. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u evroatlantskim institucijama“, ističe se.

„Sjedinjene Države će upotrebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji olakšavaju Dodikovu korupciju i omogućavaju mu da eksploatiše narod Republike Srpske u svoju korist“, navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Podsjećamo, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sankcionisala je dvije osobe i sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine, koje se povezuju sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske i njegovim sinom Igorom.

Kako se navodi u saopštenju OFAC od 18. juna, oni su služili kao „značajni izvori prihoda“ za Milorada Dodika, koji je od ranije pod američkim sankcijama, i njegovu porodicu.

Na listu sankcija su dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, kao kompanije Infinity International Group Banja Luka, Infinity Media, K-2 audio usluge, Kaldera Company, Prointer ITSS, Sirius 2010 i Una World Network.

Među sankcionisanima se ističu softverska kompanija „Prointer ITSS“, kao i kompanija „Una World Network“, u čijem je vlasništvu medijska kuća „Una TV“.

Kako navodi OFAC, Čičić je direktor „Kaldere“, dok je Đurić vlasnik kompanije „Infinity“ i njenih podružnica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније