Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V./K. J.

16. 07. 2024. 14:42 >> 15:31
2
Čitaj mi:

SJEDNICA SKUPŠTINE

"Da je Đukanović prodao svoj imali bi pet stanova za najugroženije"

Poslanici u Skupštini Crne Gore počeli su raspravu o Predlogu zakona o Fondu "Stan za sve".

Najavljeno je da bi poslanici danas trebalo da raspravljaju i o Predlogu zakona o izmjenama Zakona o radu, kao i Predlogu zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Govoreći o Predlogu zakona o Fondu stan za sve, poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da preko 40.000 porodica u Crnoj Gori u ovom trenutku po podacima udruženja podstanara nema svoj stan.

"A preko 30.000 porodica živi podstanarskim načinom života. Ima li većeg argumenta od toga i od podatka da je trenutno prosječna cijena stana po podacima Monstata preko 1.800 eura u Crnoj Gori sa tendencijom rasta, ukoliko mi ne donesemo zakon koji će omogućiti osnivanje državnog fonda Stan za sve i omogućiti građanima Crne Gore koji nemaju svoj stan, da svoj prvi stan kupe po povlašćenim uslovima, najmanje duplo povoljnim nego što su oni danas", rekao je. 

Konatar je kazao da puno naših sugrađana i ljudi u Crnoj Gori, njih preko 4000, je rješilo svoje pitanje preko programa 1000+. Nažalost, taj program je, kaže, danas ukinut, prenosi Antena M. 

Poslanica Pokreta Evropa sad Branka Marković kazala je da ovo nije na adekvatan način propisana procedura o kriterijumima prodaji stanova po povoljnim cijenama.

“Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine radi na formiranju novog strateškog dokumenta za oblast stanovanja kojim će se dati smjernice u skladu EU u oblasti dijela socilalne politike”, kazala je Marković.

Miodrag Laković iz PES-a kazao je da je Predlog zakona o Fondu "Stan za sve" površan, populistički napravljen sa namjerom "da se Vladi da u ruke vrući krompir neodrživog rješenja".

“Onda će se Vlada okrivti jer nije najbolje implementirana jedna humana ideja.

"Rekli ste da mi iz parlamentarne većine ne bismo ili nemamo dovoljno argumentata da kritikujemo ovo zakonsko rješenje, zato što 44. Vlada nije dovoljno uradila kad je u pitanju problem podstanara koji je eskalirao nakon rata u Ukrajini i nakon dolaska velikog broja izbjeglica iz Ukrajine. Ja vas moram podsjetiti da je rat u Ukrajini krenuo 24. februara 2022. godine, a da je ova vlada u svom mandatu od oktobra 2023. godine. Tako da imate u tom iskazu jednu prazninu od nekih 16-17 mjeseci i to što ste spočitali 44. vladi, to ste trebali da adresirate 43. vladi. Jer 43. vlada na tu temu nije uradila ništa, kao što nije uradila ništa ni na ovu temu koju poslanici GP URA danas predlažu. Oni dok su bili u mandatu 43. Vlade nisu uradili dovoljno po ovom pitanju", rekao je Laković.

Konatar je poručio Lakoviću da je došao na Sjednicu a da nije pročitao Predlog zakona o Fondu "Stan za sve".

“Nigdje ne piše da je cijena kvadrata stana fiksirana na 900 eura. To ovu zemlju vodi u bezdan neznanja. Ovaj zakon nije prevliki, od 20 članova, mogao se za 20 minuta pročitati”, poručio je Konatar.

Branislav Nenezić iz Socijaldemokrata najavio je podršku Predlogu zakona o Fondu "Stan za sve", poručivši kako smatra da ovaj predlog neće proći zbog političkog subjekta koji ga predlaže.

Boris Bogdanović iz Demokratske Crne Gore podsjetio je na nekoliko desetina građana Crne Gore koji nemaju krov nad glavom, te plaćaju podstanarsku kiriju, i kazao da će podržati ovaj predlog.

Kako je kazao, u pretodnih 30 godina je ova država 27 miliona kvadrata stambenog prostora prodala za 2,7 miliona javnim funkcionerima.

"Država ukoliko želi može da pomogne i da djeluje. Poštovana gospodo, vi koji ste po sumnjivim okolnostima uzimali stanove od države Crne Gore, pozvani ste da te stanove vratite ili da ih naravno otkupite po tržišnoj cijeni. A svi vi, vas ukupno 119 javnih funkcionera koji ste uzimali kredite nezakonito za sređivanje stanova u iznosu od 40.000 eura pozvani ste da taj novac vratite da ne bi država po njih dolazila. Jer ako mi dođemo po njih nema više gašenja svijetla, nema više skrivanja i nema više pravljenja da nijeste kod kući", poručio je Bogdanović.

Mirsad Nurković iz BS kazao je da ta partija cijeni ovu ideju koja omogućava mladim bračnim parovima da dođu do rješenja stambenog pitanja, te je najavio podršku.

Dejan Đurović iz NSD je kazao da je iskustvo pokazalo da fondovi poput "Stana za sve" nijesu održivi, a da je ozbiljna problematika i gdje će se ti stanovi graditi, da li na jugu ili sjeveru.

Poslanik DPS Crne Gore Nikola Milović rekao je da u ekonomskoj politici PES-a nema nikakvog rezona.

“Populistička rješenja zavijena su u foliju nacionalističkih stvari. Vi ćete biti odgovorni za razočarenje građana u narednim godinama”, poručio je Milović.

Poručio je da 40.000 porodica sanja danas da će riješiti svoje stambeno pitanje.

"A mi imamo Vladu koja nema niti jednu mjeru zaštite životnog standarda podstanara. Znam koliko je teško biti podstanar, ovo nije populistička priča", dodao je Milović.

On je dodao da će DPS podržati ovaj predlog.

Poslanica Jelena Nedović upitala je Milovića ko je napravio socijalne probleme u ovoj državi.

"Malo se znamo, Vi ste ovdje bili 30 godina. Nijesu Demokrate, ZBCG...Da je Milo Đukanović prodao svoj stan imali bi pet stanova za ove kategorije", dodala je.

Ona je kazala da je DPS za 30 godina zadužio državu toliko da 'nećemo dug moći da vratimo 100 godina'.

Nermin Abdić iz DPS pozvao je Vladu Crne Gore da pod hitno riješi problem građana Kuće Rakića a tiče se vodosnabdijevanja.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније