Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

11. 07. 2024. 08:59 >> 08:59

učestvovao na nato parlamentarnom samitu

Stjepović: Moramo ostati okupljeni oko vrijednosti demokratije i slobode

Neposredno prije NATO Samita, u Vašingtonu je 8-9. jula organizovan NATO Parlamentarni Samit, na poziv rukovodstva Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, a koji je, između ostalih, okupio i predsjednike parlamenata iz 23 države članice.

Ovaj skup je predstavljao jedinstvenu priliku za prezentaciju parlamentarne dimenzije Alijanse i potvrdu stavova savezničkih parlamenata o ključnim prioritetima za Alijansu.

Skupštinu Crne Gore su predstavljali šef Delegacije, Duško Stjepović i njen član, Nikola Rakočević.

Ovim povodom, prvog dana skupa, kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, organizovan je susret učesnika Parlamentarnog samita u zgradi Kapitola, kojem je prisustvovao odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dok je drugog dana održan sastanak tokom kojeg su se učesnicima obratili predsjednici parlamenata i šefovi stalnih delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO, koji su iznijeli ključne stavove vezano za aktuelna pitanja bezbjednosnog karaktera na globalnom planu.

Učesnicima skupa ispred Crne Gore obratio se poslanik i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović, koji je, u najznačajnijem, podsjetio da Parlamentarna skupština NATO-a postavlja zajedničke i univerzalne vrijednosti u središte odluka koje donosi.

"A koje predstavljaju preporuke Sjevernoatlantskom savezu na koji način da odgovori na hitne izazove našeg vremena, imajući u vidu da demokratija i sloboda predstavljaju zajedničke vrijednosti svih. Istakao je da suočene s trajnom prijetnjom od terorizma i nestabilnosti, sajber i hibridnih napada i dezinformacija, države članice NATO svoj odgovor moraju temeljiti na predanosti temeljnim vrijednostima demokratije, vladavine prava, slobode i poštovanja ljudskih prava", kazali su iz Skupštine. 

Značajnim je ocijenio da je za ostajanje na ovom putu važno potvrditi dugoročno ulaganje u odbranu i jačanje Saveza, te snaženje parlamentarne diplomatije, dok zakonodavne institucije aktivno ispunjavaju svoje uloge nosilaca demokratije i poretka utemeljenog na pravilima.

Na kraju, Stjepović je konstatovao da jedan od političkih prioriteta Crne Gore u okviru Saveza jeste zagovaranje evropske i evro-atlantske perspektive za cijeli Zapadni Balkan, imajući u vidu strateški značaj našeg regiona za cijelu evro-atlantsku zonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније