Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B.

08. 05. 2024. 12:46 >> 13:39
14
Čitaj mi:

Burno u Skupštini

Nikolić: Vi ste mali diktatori; Čarapić: Ne bojim se prijetnji

Na dnevnom redu Skupštine Crne Gore je više tačaka, ali se rasprava otvorila oko pitanja Rezolucije o Srebrenici i štrajka glađu bivšeg GST Milivoja Katnića. Nakon žustre rasprave poslanika PES-a Vasilija Čarapića i DPS-ovog Andrije Nikolića data je pauza. Stejt department je danas demantovao da Sjedinjene Države posreduju u predaji dva amandmana Vlade Crne Gore na tekst rezolucije o Srebrenici, zbog čega su iz DPS-a optužili PES za iznošenje neistina na tu temu.

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je u Skupštini da je DPS stao iza svih nepočinstava koja su njihovi funkcioneri radili. Naveo je da se ne boji prijetnji. 

“Niste se nikoga odrekli, vi stojite iza svih nedjela koja je vaša partija uradila ovim građanima. Ta nedjela se odnose i na krađu, i na policijsku represiju nad građanima i nad medijima. Vi nama nemate pravo da prebacujete bilo koju stvar - mi ne lažemo”, kazao je Čarapić u Skupštini.

Kazao je da je DPS 30 godina dijelio narod, jer nisu imali program koji bi ponudili građanima.

“Sada smo vas pošteno pobijedili. Građani vide da Crna Gora nigdje nije pošla”, kazao je Čarapić i poručio da PES pliva iznad tema koje dijele građane. Kazao je i da su funkcioneri DPS-a bili najveći teg državi u posljednjh 30 godina.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić odgovorio je Čarapiću da obrati pažnju na to kako se obraća poslanicima DPS-a.

“Povešćete ozbiljno računa, da ne bismo razgovarali drugačije”, kazao je Nikolić, na šta je reagovala potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović i kazala da tu izjavu neko može da shvati kao prijetnju.

“Gospodine Čarapiću kažite građanima zašto ste ih slagali? Treba li da Vas podsjećam na javne šamare koje dobijete i prije ovog iz Stejt departmenta”, kazao je Nikolić i doda da PES ćuti i na “pljuske iz Beograda”.

“Vi ste prebrzo došli u ovaj Parlament, da znate ne biste javno iznosili neistine. Vama ne pada na pamet da podnesete ostavku... Vi ste mali diktatori, koji ne žele da se sprovode zakoni i vi želite da ućutkate opoziciju, ali to neće moći”, kazao je Nikolić.

Čarapić je odgovorio da nikada neće ustuknuti pred prijetnjama.

“Kad pričamo o lažima - ko je to lagao građane? Mi nismo obmanuli građane svi su imali uvid u naše amandmane i to je dio diplomatskih pregovora i to je standardna praksa, a vi od toga pokušavate da napravite spin i da nas nazovete lažovima - sram Vas bilo”, kazao je Čarapić.

Iz DPS su Čarapiću poručili da “pazi kako se ponaša”.

Radunović: Ako treba davaćemo krv Katniću; Huter: Suditi ljudima, ali živim

Poslanik DPS-a Oskar Huter pomenuo je u Skupštini bivšeg GSP-a Milivoja Katnića i njegovo zdravstveno stanje i odluku da stupi i u štrajk glađu. Huter je kazao da svako ko se ogriješio o zakone treba da odgovara, ali treba da odgovara živ.

“Je li cilj ovdje da se sudi i presuđuje mrtvom čovjeku? Kad je to Crna Gora slavila mučenike i nad tuđom mukom likovala? To nije crnogorski, ni srpski, to nije ni ljudski. Moramo dozvoliti da se ona prava koja svako od nas ima, poštuju", kazao je Huter.

Kazao je i da ćutanje nije rješenje posebno kada je riječ o ljudskom životu.

"Pravo na život ima svako i dajte da zajednički apelujemo da se presudi ljudima, ali živim”, rekao je Huter tokom zasijedanja Skupštine.

Poslanik NSD Slaven Radunović odgovorio da niko iz te političke grupacije ne želi zlo Katnić.

“Ja mu želim zdrav i dug život i priliku da pred sudom odgovara za sva svoja zlodjela. Ako treba svi mi iz DF-a davaćemo mu krv da ostane živ i zdrav, jer želimo da ga vidimo kada jednog dana bude odgovarao”, kazao je Radunović.

Saopštio je i da su raniji štrajk glađu Andrije Mandića mnogi tada ismijavali.

“Sad on (Katnić) štrajkuje glađu kao što su radili mnogi drugi ljudi. To je legitimno, ali dajte da imamo iste aršine. Ja ga ne podržavam u ovome jer mu želim dug život”, poručio je Radunović.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč kazala je u Skupštini da poslanica PES-a Jelena Nedović treba da se izvini majkama Srebrenice u vezi sa izjavom o amandmanima na rezoluciju UN-a o Srebrenici i da u njima posreduje SAD.

"Objavljen je demanti "Stejt departmenta" i ovo je još jedan diplomatski šamar i skandal ove vladajuće većine odnosno PES-a. Da se izvini zbog toga što je premijer Spajić rekao da će naša država glasati za rezoluciju i svima nama poslanicima jer nemamo više nikakvo povjerenje u vezi sa onim što oni kažu i saopšte građanima Crne Gore”, kaže Vuković Kuč.

Ona je kazala da je PES obmanuo crnogorsku javnost, ali i Stejt departmenta. “Ovo je laž i nema druge riječi... Vi ste izgovorili laž i to o kome o SAD”, poručila je Vuković Kuč.

Poslanica PES-a Jelena Nedović je kazala da je prvi put dio Parlamenta, ali da DPS stalno vraća priču na teme koje dijele građane.

“Svaki put kada uđemo u ovaj parlament mi od DPS-a slušamo o nacionalnim temama i onim temama u kojima su oni prvaci u plivanju”, kazala je Nedović i dodala da je vrijeme majstorsko rešeto.

“Sačekajmo nekoliko dana i vidjećemo šta će da se desi. Njihovo pominjanje žrtava Srebrenice jeste način da im ne daju ni u miru da počivaju”, odgovorila je Nedović.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније