Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Tamara Ivanković, TVCG

18. 05. 2024. 19:59 >> 20:01
Čitaj mi:

DŽEFERI OBJAŠNJAVA ZA TVCG

Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?

Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

Sjeverna Makedonija i Crna Gora primjer su dobrosusjedskih odnosa i dijele iste evropske vrijednosti, kaže u razgovoru za TVCG premijer Sjeverne Makedonije.

“Odnosi su prijateljski, odlični, nema otvorenih pitanja i saradnja je na svim nivoima odlična”, kaže Džaferi.

Veću saradnju možemo da ostvarimo kroz ekspertsku pomoć Sjeverne Makedonije, koja je već reformisala svoj penzioni sistem, dok je kod nas još u fazi pripreme.

Džaferi kaže da se reforma pokazala izuzetno efikasnom. Novina je, kako ističe, to što omogućava dopunski, privatni vid osiguranja, koji pojedinac sam bira.

“Imaju dva stuba dopunska i to važi za one koji su zaposleni od 2003. godine. Za ono sve prije te godine ne važi ta obaveza nego ostaju na starom principu tako da to je novina. I u svakom slučaju mislim da je dobar pravac i sigurnost je onih osiguranika koji budu išli u mirovinu”, kazao je Džaferi.

Ovakve, ali i ostale reforme društva, pod lupom su Brisela, zbog rasprostranjene korupcije, što se Sjevernoj Makedoniji naročito spočitava.

“Što se tiče korupcije, to je faktički bolest našeg regiona i svi mi zajednički trebamo se boriti protiv toga. No, ostaje na institucijama da uspostavljaju odgovarajuće principe i propise koji će to definisati do kraja”, kazao je Džaferi.

Nedavni parlamentarni i predsjednički izbori u toj zemlji donijeli su preokret. Naime, Sjeverna Makedonija dobila je novu predsjednicu iz redova opozicije, kao i novu buduću vladu iz iste partije.

Džaferi ističe da će sada evropski put te zemlje uveliko zavisiti od narednih koraka nove vlasti i, kako kaže, njihove volje da sprovedu neophodne ustavne reforme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније