Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

18. 05. 2024. 15:24 >> 15:26
1
Čitaj mi:

ULOV KOD BUDVE

Plava ajkula biće preparirana i izložena u Prirodnjačkom muzeju

Modrulj ili plava ajkula koja je ulovljena u budvanskom akvatoriju teška između 150 i 200 kilograma biće predata Prirodnjačkom muzeju potom preparirana i služiće u edukativne svrhe, saopštio je za Portal RTCG saradnik u istraživanju na kotorskom Institutu za biologiju mora Ilija Ćetković.

Član Kluba za sportski ribolov "Širun" Rajko Bojanović, ostvario je izuzetno zapažen ulov, hvatajući modrulj u budvanskom akvatoriju dugačak preko tri metra, a ulovljen je na otvorenom moru na plivajući parangal.

Ćetković za Portal RTCG objašnjava da modrulj nije vrsta čiji je izlov zabranjen u Crnoj Gori.

“Radi se o najčešćoj vrsti iz grupe pelagičnih ajkula u svijetu. Čest je slučajan ulov prilikom ribolova tuna i sabljarki. Mediteranska populacija se od relativno skoro smatra ugroženom”, navodi Ćetković.

Trenutno je, kako pojašnjava, u procesu ažuriranje liste zaštićenih vrsta Crne Gore. “Institut je već dostavio popis vrsta, među kojima je i modrulja”, kazao je Ćetković.

Ulovi i viđenja modrulja iz proteklih godina, pokazuju nam da se on u našim vodama najčešće srijeće tokom proljeća.

“Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cijele godine, gotovo se polovina jedinki zabilježi samo u maju”, navode u Institutu za biologiju mora.

Modrulja je uobičajen i stalan stanovnik Jadrana, kao i većine svjetskih mora.

“Ulovi većine ajkula i raža nisu značajni sa ekonomskog gledišta, već često imaju i neželjene efekte. Tako u ribolovu plutajućim parangalima, modrulji i pelagične raže prouzrokuju štetu ribaru oštećenjem ribolovnog alata i uništavanjem mamaca namijenjenih ciljanim tunama i sabljarkama. S obzirom na to da gotovo nemaju ekonomsku vrijednost, već naprotiv, težimo tome da se njihov neželjeni ulov smanji koliko je to moguće”, na vodi se u ranijoj objavi Instituta za bilogiju mora.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније