Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijana Roščić (špigel,tagesšau,agencije)  [ DW ]

31. 07. 2024. 06:48

U Teheranu ubijen politički lider Hamasa - Ismail Hanija

Ismail Hanija (2018)

Prema izvješajima sa više strana: Ismail Hanija je mrtav. Politički lider militnatnog islamističkog Hamasa ubijen je u iranskoj prijestonici Teheranu. Ovo izvještavaju i palestinska teroristička milicija Hamas i iranska Revolucionarna garda.

Hanija je umro od posljedica napada na njegovu rezidenciju, saopštio je Hamas, kao i da je Izrael odgovoran za „izdajnički cionistički napad".

Iran je saopštio: „Jutros je napadnuta kuća Ismaila Hanije u Teheranu, i tom prilikom je on ubijen, kao i jedad od njegovih tjelohranitelja. Uzrok se istražuje i uskoro će biti objavljen.”

Hanija je u utorak prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana u parlamentu u Teheranu. Ovaj 69-godišnjak, koji važi za umjerenog političara, zvanično preuzima dužnost devetog predsjednika Islamske Republike.

Ismail Hanija i Masud Pezeškijan

Prema iranskim informacijama, ceremoniji polaganja zakletve učestvovali su visoki predstavnici iz 86 zemalja. Većina zapadnih zemalja nije čestitala Pezeškijanu izbornu pobjedu, niti su njihovi predstavnici bili na spisku gostiju parlamenta.

Hanija je bio predsjednik Hamasovog političkog krila od 2017. godine. Takozvani Šura savjet mu je 2021. produžio mandat na još četiri godine. Smatran je za "glavnog" šefa islamističkog Hamasa, dok je Jahja Sinvar šef za pojas Gaze.

Hanija je rođen 1963. godine u izbjegličkom kampu Al-Šati i tamo je odrastao u lošim uslovima. U međuvremenu je, sa dijelom svoje porodice, navodno živio luksuznim životom u Kataru.

Lojd Ostin

Ministar odbrane SAD: Branićemo Izrael u slučaju napada

Prema riječima ministra odbrane Lojda Ostina, Sjedinjene Države će braniti svog saveznika Izrael u slučaju napada. Imajući u vidu rastuće tenzije na Bliskom istoku, Ostin je tokom posjete Filipinima rekao da ne vjeruje da je veliki rat u regionu neizbježan.

Palestinski predsjednik Abas osudio je ubistvo Hanije

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas osudio je ubistvo poltičkog lidera Hamasa za inostranstvo Ismaila Hanije - prenosi palestinska novinska agencija Vafa. On je "najoštrije" osudio ubistvo Hanije i opisao ga kao "ozbiljnu eskalaciju". Palestinski narod mora da nastavi da se „odlučno suprotstavlja izraelskoj okupaciji“.

Mahmud Abas

Abas je vođa Fataha, koji kontroliše palestinske teritorije na Zapadnoj obali. Palestinske organizacije Fatah i ​​Hamas, koje su se godinama nadmetale, tek nedavno su se pomirile na susretu u Pekingu.

Jedna član politbiroa Hamasa Musa Abu Marsuk nazvao je ovo "atentatom" koji je "kukavički čin" i "neće ostati bez odgovora".

uskoro više...

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније