Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Mina Business ]

31. 07. 2024. 08:20 >> 08:22

EKIP

Podsjetili na prava korisnika u slučaju izmjene uslova ugovora  

Operator javnih elektronskih komunikacionih usluga dužan da najmanje 30 dana ranije obavijesti pretplatnike o eventualnim izmjenama uslova pretplatničkog ugovora, koji u slučaju nepovoljnijih rješenja može biti prijevremeno raskinut, saopštili su iz Agencije za elektronske komunikacije i poštanksu djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su, povodom najave pojedinih operatera da bi u avgustu i septembru moglo doći do povećanja cijena usluga, podsjetili da je operator obavezan da o eventualnim izmjenama ugovorenih uslova obavijesti pretplatnike najmanje 30 dana prije, na jasan, vidljiv i nedvosmislen način, obavezno pisanim i putem SMS-a.

„U slučaju da su izmjene ugovorenih uslova za pretplatnike nepovoljnije u odnosu na utvrđene pretplatničkim ugovorom, pretplatnici podnošenjem pisanog zahtjeva operatoru u roku od 30 dana od dostavljanja obavještenja, mogu otkazati pretplatnički ugovor bez plaćanja naknade zbog prijevremenog raskida“, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Oni su dodali da će se, ukoliko pretplatnik ne podnese zahtjev za raskid ugovora u roku od 30 dana, smatrati da je saglasan sa izmjenama.

Iz EKIP-a su kazali da se pretplatnik, u slučaju da se opredijeli za raskid ugovora, informacije o drugim ponudama istog ili drugih operatora može dobiti na njihovim internet stranicama, pozivom na brojeve kontakt centara, u poslovnicama operatora ili na internet stranici EKIP-a: https://www.ekip.me.

„Preporučujemo korisnicima korišćenje web aplikacije Tarifni kalkulator (kalkulator.ekip.me) prilikom izbora elektronske komunikacione usluge koja odgovara njihovim potrebama. Rad aplikacije se zasniva na podacima o cijenama i opisu usluga koje unose operatori elektronskih komunikacija“, naveli su iz EKIP-a.

Oni su objasnili da Tarifni kalkulator, na osnovu podataka o željenoj elektronskoj komunikacionoj usluzi koje unosi pretplatnik, kao i podataka koje su unijeli operatori, daje rang listu najpovoljnijih usluga koje odgovaraju zahtjevima korisnika i ima informativni karakter.

Iz EKIP-a su podsjetili da ta agencija kontinuirano radi na obezbjeđivanju veće ekonomske dostupnosti elektronskih komunikacionih usluga za građane, ali da po zakonu nema nadležnost da daje saglasnost ili na drugi način reguliše i utiče na maloprodajne cijene elektronskih komunikacionih usluga, osim ukoliko se utvrdi da na nekom relevantnom tržištu konkurencija nije efikasna.

Oni su naveli da je određivanje maloprodajnih cijena elektronskih komunikacionih usluga pitanje poslovne politike operatora elektronskih komunikacija. 

Iz EKIP-a su dodali da su željeli da korisnicima ukažu na njihova prava, kao i obaveze operatora, imajući u vidu da je jedna od zakonskih nadležnosti agencije i unapređenje zaštite prava korisnika, za šta je preduslov infomisanost o njihovim zakonskim pravima i obavezama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније