Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

08. 08. 2024. 08:34 >> 08:34

ekip

"Đeljošaj da ne ugrožava nezavisnost Agencije"

Ministar Nik Đeljošaj, u izjavi koja je objavljena 6.8.2024. godine, na krajnje uvredjljiv i neprimjeran način, služeći se insinuacijama i neistinama, pokušava da naruši društveni ugled, profesionalni kredibilitet i integritet članova Savjeta i zaposlenih u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (u daljem tekstu Agencija), kao i nezavisnost same Agencije, saopšteno je danas iz EKIP-a.

Naglašavaju da je sadašnje članove Savjeta Agencije imenovala Skupština Crne Gore, 18. aprila u potpuno transparentnoj proceduri na osnovu Javnog konkursa za imenovanje Predsjednika i četiri člana Savjeta Agencije koji je sproveo Odbor za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

“Kao što se može zaključiti iz javno dostupnih biografija, članovi ovog Savjeta su cijeli svoj profesionalni i akademski angažman posvetili oblastima elektronskih komunikacija i poštanske djelatnosti, kao i regulaciji tržišta istih. Nedopustivo je da se sa bilo koje adrese osporavaju kompentencije i dignitet ovog Savjeta Agencije. Savjet Agencije i Agencija nijesu adresa na koju ministar Đeljošaj treba da se obraća kada je u pitanju dokumentacija kandidata koji su učestvovali na gore pomenutom javnom konkursu kao ni procedura izbora prijavljenih kandidata za Predsjednika i članove Savjeta”, ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da se Savjet Agencije do sada nije obraćao javnosti u vezi sa ovim temama već svoje aktivnosti sprovodi isključivo institucionalno, pa je potpuno neosnovana i neistinita tvrdnja ministra Đeljošaja da Agencija (odnosno Predsjednik Savjeta dr Radulović i Izvršni direktor Grgurović) “obmanjuju javnost i ne kažu pravu istinu”.

“Važno je radi javnosti Crne Gore istaći da je Agencija regulatorni organ za oblasti elektronskih komunikacija i poštanske djelatnosti, nezavisan od svih političkih uticaja kao i svih subjekata koje reguliše”, kaže se u saoptenju.

Dodaje se da Agencija za svoj rad odgovara najvišem zakonodavnom tijelu u državi, Skupštini Crne Gore, odnosno građankama i građanima Crne Gore, u skladu sa vrlo specifičnim pravilima koja proističu iz evropskih i međunarodnih načela regulacije.

WPotpuno je neosnovana i neistinita insinuacija ministra Đeljošaja da je Savjet Agencije “pod kontrolom stranih država i njihovih službi bezbjednosti”, odnosno “operatera koje mora da kontroliše”. Dijelimo posvećenost ministra Đeljošaja po pitanju nezavisnosti Agencije od svih uticaja i ohrabrujemo ga da svako konkretno saznanje po tom pitanju podijeli sa nadležnim institucijama i crnogorskom javnošću”, ističe se u saopštenju.

Izgleda, napominju, da su napadi na Savjet Agencije samo izgovor za naum o prevremenom prekidu mandata Savjeta.

“Naime, Ministarstvo Nika Đeljošaja je nakon završene procedure javne rasprave i uokvirenog Predloga novog zakona o elektronskim komunikacijama, unijelo odredbu o prevremenom prekidu mandata Savjeta Agencije koja nije u skladu sa evropskim direktivama. Na ovu nepravilnost Agencija je blagovremeno ukazala svim nadležnim institucijama, a posebno Ministarstvu. Ovakvim postupanjem se direktno i grubo narušava nezavisnost Agencije za koju se ministar Đeljošaj navodno bori, a time se otvara put za ugrožavanje nezavisnosti i ostalih regulatornih agencija u Crnoj Gori. Takođe, direktno se dovodi u pitanje i pregovarački proces u Poglavlju 10 – Informaciono društvo i mediji, čija je dinamika u opštem interesu”, zaključuje se u saopštenju EKIP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније