Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

31. 07. 2024. 12:20   >>  13:20

Francuska: Večera sa jastozima za britanskog kralja Čarlsa koštala 450.000 evra

Državna revizorska agencija upozorava da su potrebni „značajni napori" da se nadomesti manjak u kasi, usled povećanog trošenja.

Kralj Čarls i Makron
Getty Images
Makron je organizovao ekstravagantni banket tokom trodnevne posete kralja Čarlsa u septembru

Raskošna večera za britanskog kralja Čarlsa, na kojoj je služen jastog, koštala je kabinet francuskog predsednika 475.000 evra, saopštila je državna revizorska agencija.

Predsednik Emanuel Makron dao je sve od sebe kad je dočekao monarha prošlog septembra - gosti su bili počašćeni plavim jastogom, rakovima i različitim sirevima.

Ali u godišnjem izveštaju o predsedničkim troškovima, državna revizorska kuća je upozorila da su povećani izdaci za državne prijeme doprineli da im budžet od 8,3 miliona evra ostane u minusu.

Navode da Jelisejska palata sada treba da uloži „značajne napore... da obnovi i održi finansijsku ravnotežu predsedništva".

Na toj raskošnoj večeri, više od 165.000 evra je otišlo na hranu, a još 40.000 evra na piće.

Gosti na banketu su bili velike zvezde - britanski glumac Hju Grant, francuski fudbalski trener Arsen Venger, kao i Mik Džeger, pevač Rolingstonsa.

Oni su posluženi plavim jastogom i rakovima, a zatim brese piletinom, zaštićenog porekla, i pečurkama.

Na jelovniku je bio i čitav asortiman sireva - među kojima i francuski konte i britanski buđavi sir stičelton.

A za desert im je poslužen kolačić od ruže - makaron napunjen kremom od latica ruže, malina i ličija, azijske trešnje.

Ekstravagantni banket u Versajskoj palati organizovan je tokom trodnevne državne posete kralja Čarlsa koja je trebalo da učvrsti odnose dve zemlje.

Prvobitno je bio zakazan za mart, ali je odložen pošto su izbili protesti u velikim francuskim gradovima zbog reforme penzionog sistema.

Kraljeva poseta nije jedina koja se navodi u izveštaju.

Pominje se i banket za indijskog premijera Narendra Modija u Luvru u julu 2023. koji je predsednički kabinet koštao 412.000 evra.

Zbog većih troškova, među kojima su i ovi državni prijemi, rashodi su povećani za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je Agencija za reviziju.

Poređenja radi, prihodi koje je zaradilo predsedništvo, povećani su samo za 6,5 odsto.


Pogledajte video o Makronu:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније