Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

31. 07. 2024. 11:57 >> 11:57
Čitaj mi:

POZIVAju NA PRAVILNU I ODGOVORNU UPOTREBU

ACV: Bez odobrenja – dronovima ne smijete u gašenje požara

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) poziva sve operatore i pilote bespilotnih vazduhoplova (dronova) da se pridržavaju pravila i propisa o njihovoj upotrebi te upozorava da je zabranjeno samoinicijativno korišćenje dronova u aktivnostima gašenja požara iz vazduha.

Rizik od požara, kako su pojasnili iz ACV, je značajno povećan u ovom periodu, a operatorima i pilotima dronova su izričito zabranjene letačke operacije dronovima, blizu i unutar područja prilikom gašenja požara, aktivnosti traganja i spašavanja i slično, ukoliko, kažu, ne posjeduju odobrenje nadležnih službi za hitne intervencije, tj. ukoliko za to nisu angažovani.

“Naglašavamo da je pravilna i odgovorna upotreba dronova, koja je regulisana zakonom, od ključnog značaja za sigurnost i zaštitu svih građana. Kršenje propisa povlači sankcije i prekršaji se strogo kažnjavaju. Ukoliko piloti vazduhoplova, koji učestvuju u gašenju požara, uoče dron u zoni svojih aktivnosti, operacije mogu biti obustavljene, što bi otežalo sprečavanje širenja požara i povećalo rizik od štete, koja može dovesti u opasnost živote ljudi i prouzorkovati štetu na objektima/imovini”, naveli su iz ACV u saopštenju za medije.

Služba zaštite i spašavanja posjeduje i dronove koji se koriste za lociranje požara, te, kako kažu, nije potrebno da drugi operatori dronova učestvuju u ovim aktivnostima, “osim ukoliko su dobili odobrenje od nadležnih službi”.

“Ukazujemo da korišćenje dronova, koji nisu angažovani, u zoni rada protivpožarnih vazduhoplova direktno ugrožavaju sigurnost vazduhoplova i zemaljskih resursa, angažovanih u ovim aktivnostima. U zonama zahvaćenim požarom vidljivost je smanjena, što onemogućava pilotu vazduhoplova koji učestvuje u gašenju požara uočavanje drona i blagovremenu reakciju, radi izbjegavanja sudara”, dodaju iz ACV.

Pozivaju sve operatore i pilote dronova, kao i medije da ne snimaju dronovima u zonama gdje je u toku hitna intervencija, da ne bi, kažu, “prouzrokovali obustavljanje ili otežali posao i na taj način ugrozili živote i imovinu na tlu”.

“Agencija za civilno vazduhoplovstvo zahvaljuje na razumijevanju i saradnji, koja je neophodna da bismo zajedno spriječili potencijalne opasnosti i omogućili nesmetan rad službi zaštite i spašavanja”, zaključuju iz ACV.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније