Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

31. 07. 2024. 09:15   >>  13:13

Žestoki sukobi u Engleskoj posle ubistva troje dece, desetine povređenih policajaca

Britanski premijer optužio izazivače nereda da su iskoristili žalost zajednice u Sauportu i da će osetiti punu snagu zakona.

sukobi, engleska, sukobi u Engleskoj
PA Media

Dva dana posle teškog zločina u Sautportu, u tom engleskom gradu izbili su veliki neredi i sukobi demonstranata sa policijom.

U nemirima, samo nekoliko sati pošto je održano bdenje za žrtve napada u dečijoj plesnoj školi, u kojem su ubijene tri devojčice i ranjeno još nekoliko dece i odraslih, povređeno je 39 policajaca, od kojih neki teško, sa prelomima kostiju i potresima mozga.

Povređena su i tri policijska psa.

Policija smatra da su nerede inicirale pristalice desničarske i islamofobične Engleske Odbrambene lige (English Defence League), a počeli su samo nekoliko ulica dalje od mesta bdenja u sredu, u blizini džamije u Sautportu.

Neredi su počeli kada su se stotine ljudi okupile u blizini lokalne džamije, bacajući na nju cigle, kamenice, baklje i flaše, od kojih su mnogi imali kapuljače na glavama i šalove preko lica.

Ukupno je 27 policajaca prebačeno u bolnicu, a 12 je zbrinuto na licu mesta, saopštila je Hitna pomoć.

Za zločin u dečijoj plesnoj školi koja nosi ime američke pop zvezde Tejlor Svift osumnjičen je 17-godišnjak koji je uhapšen i optužen za višestruko ubistvo i pokušaj ubistva.

Iz policije kažu da su se pojavile razne glasine o 17-godišnjaku i da su pojedinci to iskoristili da izazovu nerede.

U oblasti je uveden poseban 24-časovni režim koji policajcima daje ovlašćenja da na ulici zaustavljaju i pretresaju pojedince.

Biće i pojačano policijsko prisustvo.

sukobi, engleska, sukobi u Engleskoj
Richard McCarthy/PA Wire
sukobi, engleska, sukobi u Engleskoj
Richard McCarthy/PA Wire

Pomoćnik šefa policije Aleks Gos rekao je da je „mučno" što se ovo dešava unutar zajednice koja je potrešena zločinom.

Rekao je i da su se policijske snage suočile sa „ozbiljnim nasiljem" i dodao da su u neredima učestvovali „mnogi koji ne žive u ovoj oblasti".

„Ne mogu da verujem da se ovo dešava u Sautportu", vikala je mlada žena u automobilu u kojem je bila sa ćerkom, gledajući sukobe demonstranata i policije.

Britanski premijer Kir Starmer poručio je na društvenoj mreži Iks da će oni koji su „izazivali nasilje i iskoristili bdenje za žrtve i uvredili zajednicu osetiti punu snagu zakona".

engleska, ubijena deca
REUTERS/Temilade Adelaja
Ispred mesta zločina mnogi ostavljaju cveće i igračke

Policija Mersisajda, engleske oblasti na severozapadu zemlje, saopštila je da su one koji stoje iza nasilja podstakle objave na društvenim mrežama koje su pogrešno ukazivali na islamističku vezu sa napadom u ponedeljak.

Ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper ranije je upozorila na dezinformacije u vezi sa napadom i ponovila da „osumnjičeni nema poznate veze sa islamom".

Dodala je i da je „užasno" što su policajci u Sautportu suočeni sa napadima „nasilnika na ulicama koji nemaju poštovanja prema ožalošćenoj zajednici".


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније