Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Radosavović

18. 07. 2024. 07:25 >> 07:25
1
Čitaj mi:

CRNA STATISTIKA NA DRUMOVIMA

Teško dokazivo da je zbog korišćenja telefona došlo do nereće

Crna statistika na našim drumovima i ne samo ove, već i godinama unazad, pa podaci Ministarstva saobraćaja pokazuju da je u proteklih 25 godina život u saobraćajnim nesrećama izgubilo gotovo dvije hiljade ljudi, a više od 56 hiljada zadobilo teže i lakše povrede. Čest uzrok korišćenje telefona, ali stručnjaci smatraju da je to teško dokazati.

 

Prosječno svakog dana na našim cestama 18 nezgoda. Približna je statistika izjem minula 24 sata.

“Na putevima u Crnoj Gori dogodilo se 19 saobraćajnih nezgoda u kojima su tri lica zadobila teže i četiri lica lakše povrede”, kaže analitičar bezbjednosti Srećko Bukelić.

 Podgoričani ocenjuju da su uzroci saobraćajnih nesreća prije svega nekultura učesnika, slaba kontrola, ali i neprilagođena putna infrastruktura.

Najčešći uzorci saobraćajnih nezgoda su prekoračenje brzine, nepoštovanje propisa, vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, preticanje. Često je i upotreba mobilnih telefona, što je, kaže sudski vještak saobraćajne i mašinske struke Goran Čarapić, najteže i dokazati.

“Samo možemo zaključiti da je došlo do gubitka stabilnosti, prelaska na suprotnu kolovoznu traku i do direktnih čeonih sudara koji imaju za posudice teške tjelesne povrede, čak rezultiraju i smrtnim ishodima”, kaže on.

Naši vozači u inostranstvu, tvrdi Čarapić, strogo se predržavaju propisa. Svjesni su, naglašava, da ih očekuju u slučaju krčenja visoke kazne. Primjera radi za korišćenje mobilnog telefona, tokom vožnje u Grčkoj se oduzima vozačka dozvola i tablice na dva mjeseca.

“Bez obzira da li ste vi iz neke druge države ili ste stanovnik Grčke”, kaže Čarapić.

Kaznenu politiku kategoričan je Čarapić treba mijenjati, odnosno povećati kazne, ali i eliminisati uredbu umanjenja iznosa za 30 odsto ako se plati u roku od osam dana. Da takve aktivnosti mogu dati rezultate, primjer je, da je na putu ka Budvi u samo jednoj godini broj smrtnostradalih primjenom oštrih sankcija, drastično smanjen.

“Velike kazne u dijelu novčanih iznosa koje nijesu bile ni malo male, spriječile su broj saobraćajnih nesreća tako da je sa 41 smrtno stradalog lica za godinu broj smanjen na jedan. Mi drugih načina nemamo”, kazao je on.

Savjet sagovornika je da treba nastaviti sa edukativnim kampanjama u školama i mlade buduće vozače upoznati sa pravilima ponašanja u saobraćaju. Takođe detaljnije zakonski urediti pravila ne samo za pješake i bicikliste, već propisima urediti upotrebu električnih trotineta.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније