Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Mina business ]

18. 07. 2024. 07:47 >> 07:48
Čitaj mi:

kretanje potrošačkih cijena

Inflacija u EU blago usporila u junu

Inflacija u EU blago je usporila u junu, prateći kretanje potrošačkih cijena u eurozoni, pokazao je izvještaj Eurostata.

Na nivou EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u junu 2,6 odsto, izračunali su statističari, i bila je niža 0,1 procentni bod nego u prethodnom mjesecu, prenosi SEEbiz.

U eurozoni, cijene su u junu bile više 2,5 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja šestog mjeseca. U aprilu su bile više 2,4 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Rast cijena tako je ponovo usporio i u EU i u eurozoni, nakon što je u maju bio blago ubrzao, prvi put od kraja prošle godine.

Na mjesečnom nivou cijene su u junu na oba područja porasle po 0,2 odsto, izračunao je Eurostat, istim tempom kao i u maju.

Najviše su u eurozoni poskupile usluge, 4,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Svježa hrana poskupila je 1,3 odsto, blaže nego u prethodnom mjesecu. Cijene energije bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na prošlogodišnji jun, izračunali su statističari.

U junu prošle godine godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 5,5 odsto, a u EU 6,4 odsto.

Najvišu godišnju stopu inflacije imala je Belgija, 5,4 odsto. U stopu je prati Rumunija, koja nije članica eurozone, s rastom potrošačkih cijena od 5,3 odsto. Slijede Španija i Mađarska sa stopama inflacije od po 3,6 odsto.

U grupi zemalja EU-a koje nijesu u sastavu eurozoni rast cijena približio se nivou od tri odsto i u Poljskoj i Bugarskoj, pokazuju Eurostatovi podaci.

Najnižu stopu inflacije zabilježila je u toj skupini Danska, 1,8 odsto. Kada se dodaju i članice eurozone, najslabije su porasle cijene u Finskoj, 0,5 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније