Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

18. 07. 2024. 09:54   >>  10:23

Izbori u Americi 2024: Bajden ponovo zaražen korona virusom

Američki predsednik Džozef Bajden treći put je zaražen kovidom-19. Otkazao je najavljeni govor u Las Vegasu i otputovao u Delaver odakle će, dok bude u izolaciji, obavljati dužnost šefa Bele kuće.

bajden
Reuters/Tom Brenner

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da bi preispitao odluku o češću u trci za reizbor na predstojećim predsedničkim izborima u SAD, ako bi mu lekari rekli da ima zdravstvenih problema.

Curenje iz nosa i slabost, simptomi su koje je Bajden osetio pre nego što je testiranjem otkriveno da je, po treći put, zaražen korona virusom, saopštila je Bela kuća.

Bajden je odmah otkazao najavljeni govor u Las Vegasu i otputovao u Delaver odakle će, dok bude u izolaciji, obavljati dužnost šefa Bele kuće.

Kevin O'Konor, Bajdenov lekar, rekao je novinarima da predsednik ima blaže simptome - curenje iz nosa i kašalj - i da uzima lek pakslovid.

Ranije tokom dana osećao se dobro, ali je onda drugi test pokazao da je ponovo zaražen korona virusom.

Novinari koji sprate Bajdenovu predizbornu kampanju rekli su da je polako i pažljivo hodao uz stepenice do aviona.

Nešto ranije u sredu, Džozef Bajden je u intervjuu za BET njuz, na pitanje šta bi ga nateralo da preispita odluku o učešću u kampanji za reizbor, rekao da bi to bio zdravstveni problem.

„Kada bih imao neki zdravstveni problem. Kada bi došli doktori i rekli mi - imaš taj problem, imaš ovaj problem", odgovorio je Bajden na pitanje da li bi i kada preispitao odluku o učešću na izborima, prenosi Politiko.

Posle debakla u televizijskoj debati sa Donaldom Trampom pojačan je pritisak na Bajdena da se povuče i da nekom drugom iz Demokratske stranke otvori prostor da se suprotstavi Trampu na novembarskim predsedničkim izborima.

Bajden je do sada to kategorički odbijao.

„Samo bi Gospod Bog mogao da ne natera da to uradim", izjavio je on u intervjuu CNN-u.

U februaru je lekar Bele kuće Kevin O'Konor, nakon što je pregledao Bajdena, rekao da je reč o „zdravom, aktivnom i čvrstom 81-godišnjem muškarcu koji je i dalje sposoban da uspešno obavlja dužnost predsednika".

Iz Bele kuće je saopšteno da je taj pregled uključivao i procenu Bajdenovog neurološkog stanja.

Ranije u sredu, Bajden je posetio tipičan meksički restoran u Las Vegasu, a na jednom zidu je bio poster „Bajden-Haris".

Dok su se ventilatori na plafonu usporeni vrteli, a latino pop je tiho dopirao sa zvučnika, Bajden je ušao kroz kuhinjska vrata, i pod budnim okom agenata Tajne službe ušao u glavnu trpezariju.

Rukovao se sa posetiocima - koji su očigledno unapred znali i bili pripremljeni za njegov dolazak - sa nekima se izgrlio, sa drugima fotografisao.

bajden
Reuters
Bajden u meksičkom restoranu

Bajden je delovao nešto ukočenije i usporenije nego dan ranije kada je imao energičan nastup.

Poseta meksičkom restoranu je osmišljena kako bi Bajden pokušao da ponovo pridobije naklonost latinoameričkih birača.

Ankete pokazuju da njihova podrška konstantno opada od 2020.

Nakon što je objavljeno da je zaražen korona virusom, Bajden i njegova pratnja su hitro prebačeni na gradski aerodrom.

Polako i oprezno se peo uz stepenice aviona Er Fors jedan i dobacio: „Dobro sam, dobro se osećam".

Bio je to iznenadni i iscrpljujući kraj turneje na kojoj je Bajden trebalo da pokaže da je u punoj snazi uoči konvencije Demokratske stranke u avgustu na kojoj treba da bude odlučeno da li će biti kandidat za predsednika.

Njegova kandidatura je već uzdrmana posle debakla u debati sa Trampom i demokrate su sada podeljene oko podrške Bajdenu.

Dok je Er Fors jedan parao vreo vazduh Nevade, Bajdena je zadesio još jedan neočekivani udarac.

Ova predizborna kampanja se kreće haotičnim, nepredvidivim tempom i pravcem.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se nabbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније