Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

16. 07. 2024. 17:27 >> 17:29

Šaranović

"Hitno izmijeniti Zakon o bezbjednosti u saobraćaju, kazne moraju biti strože"

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović danas je naložio formiranje radne grupe koja će u najkraćem roku pristupiti izradi hitnih izmjena Zakona o bezbjednosti u saobraćaju.


Kako navodi u saopštenju, saobraćajne nesreće sa teškim posljedicama, kao pitanje koje je decenijama opravdano prisutno u javnosti, nije pitanje jednog organa u državi.

"Kako bi postigli krajnji cilj, a to je drastičan napredak u ovoj oblasti, apelujemo na društvo u cjelini, da zajednički radimo na ovome. Pored seta državnih organa, neophodno je aktivno učešće i medijske zajednice i civilnog sektora. Svima nam je poznato da je za teške posljedice u saobraćajnim nesrećama najčešće odgovoran ljudski faktor, pa je za rad na podizanju svijesti kod vozača neophodan širi društveni odgovor. Izmjene zakona staviće fokus na drastičnom snaženju kaznene politike, uz primjenu pozitivne prakse", naveo je Šaranović.

Dodao je i da će predložiti radnoj grupi da razmotri modalitete uvođenja privremenih vozačkih dozvola za vozače starosti od 18. do 21. godine života, te da za kategoriju mladih vozača razmotri i limitiranje snage motora motornih vozila kojima upravljaju, zabranu upravljanja motornim vozilom od 23h do 6h, kao i limitiranje maksimalne dozvoljene brzine bez obzira na propisana ograničenja.

"Pored ovog, radna grupa koja je formirana na moju inicijativu sredinom januara, a čiji je zadatak implementacija stacionarnih radarskih sistema, do sada je otklonila određene normativne smetnje za realizaciju ovog značajnog projekta, koji je godinama bio mrtvo slovo na papiru. Ubrzo očekujemo instalaciju testnog uređaja da bi se praćenjem cijelog procesa, od zabilježavanja prekršaja do izdavanja prekršajnog naloga, utvrdile sve potrebe za nesmetano uvođenje ovog sistema u Crnoj Gori", naglašava Šaranović.

Ministar ističe da dodatna urgentna mjera prevencije je i to što je flota Avio – helikopterske jedinice na raspolaganju saobraćajnoj policiji za nadzor saobraćaja iz vazduha, čime će se, vjeruje doprinijeti većoj sigurnosti građana i turista.

"Svjesni ozbiljnosti problema saobraćajnih nezgoda, sprovodimo strateške inicijative i planiramo usklađivanje sa međunarodnim standardima kako bi unaprijedili bezbjednost saobraćaja i uticali na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama. To će biti potvrđeno i usvajanjem Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju 2024-2030. godine, sa Akcionim planom za 2024-2025. godinu, koja će biti usvojena na sjednici Vlade u četvrtak. Još jednom naglašavam da samo zajedničkim, organizovanim i aktivnim pristupom svih subjekata šire društvene zajednice možemo bitnije uticati na poboljšanje postojećeg stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja", zaključio je ministar Šaranović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније