Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

12. 07. 2024. 16:22 >> 16:22

predlog šaranovića

Tijana Šuković v.d. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju

Na predlog ministra unutrašnjih poslova, na jučerašnjoj sjednici Vlade za v.d. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte u Ministarstvu unutrašnjih poslova imenovana je Tijana Šuković, dosadašnja načelnica Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Tijana Šuković ima bogato radno iskustvo, a njena posvećenost i dosadašnji rezultati rada preporučili su je za izbor na ovu odgovornu poziciju.

Ističu da he rođena u Prištini, osnovnu i srednju školu je završila u Podgorici gdje je i diplomirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Svoju karijeru započela je 2003.godine u Birou za odnose s javnošću Vlade, a od 2005.godine angažovana je u tadašnjoj Kancelariji nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima gdje je bila zadužena za razvijanje saradnje sa međunarodnim organizacijama.

Bila je polaznica brojnih obuka i edukacija na međunarodnom i nacionalnom nivou u oblasti ljudskih prava, sa akcentom na zaštitu i promovisanje dječjih prava, rodne ravnopravnosti i borbe protiv trgovine ljudima. Od marta 2021. godine obavljala je poslove načelnice Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima MUP-a, a rukovodila je i Koordinacionim tijelom za praćenje implementacije Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. godina i bila predsjednica Tima za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima i koordinatorka za oblast borbe protiv trgovine ljudima u okviru radne grupe za poglavlje 24.

"Poseban doprinos dala je kroz ostvarenu saradnju sa međunarodnim organizacijama. Odjeljenje za borbu protiv trgovine ljudima kojim je rukovodila pokrenulo je i realizovalo niz aktivnosti: uz podršku Međunarodne organizacije za migracije inicirano je uspostavljanje elektronske evidencije za predmete u vezi krivičnog djela trgovina ljudima, u saradnji sa GIZ-om kroz projekat EU4Fast, revidiran je i potpisan međusektorski Sporazum o saradnji u borbi protiv trgovine ljudima, uz pomoć Ambasade SAD-a ojačani su tehnički kapaciteti Odjeljenja i realizovane kampanje usmjerene na podizanje nivoa svijesti javnosti o trgovini ljudima, a zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Misijom OEBS-a realizovane su edukacije u cilju jačanja stručnih kapaciteta predstavnika institucija koji dolaze u kontakt sa potencijalnom odnosno žrtvom trgovine ljudima", ukazuju iz MUP-a.

Bila je aktivno uključena u praćenje realizacije trogodišnjeg projekta Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala „Sprečavanje nekažnjivosti trgovaca ljudima i podrška žrtvama trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi“ i učestvovala u izradi bilateralnih protokola o saradnji u borbi protiv trgovine ljudima sa Slovenijom i Kosovom i izradi jedinstvenih standardnih operativnih procedura za transnacionalno upravljanje predmetima (Albanija, Kosovo, Crna Gora i Sjeverna Makedonija).

Kako su kazali iz MUP-a, ovo imenovanje potvrda je odlučnosti MUP-a da jača kadrovske kapacitete i odgovorne pozicije povjerava profesionalnim službenicima.

"Uvjereni smo da će ova kadrovska promjena doprinijeti daljem unapređenju i jačanju međunarodne saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније