Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dragana Lalević, TVCG

31. 05. 2024. 19:55 >> 09:34
1
Čitaj mi:

razgovarali sa direktorom KCCG

Problem pacijenata koji čekaju na transplantaciju bubrega mogao bi biti riješen

Problem pacijenata koji čekaju na transplantaciju bubrega uskoro bi mogao biti riješen. Nakon što su razgovarali sa resornim ministrom, pacijenti koji su na dijalizi danas su se sastali i s direktorom Kliničkog centra od kojeg su tražili smjenu načelnice tog odjeljenja, i transplanaciju bubrega u Bjelorusiji. Ukoliko ne dobiju pozitivan odgovor najavljuju proteste.

Pacijenti koji očekuju da im država plati transplantaciju bubrega u Bjelorusiji nakon s ministrom zdravlja danas su razgovarali sa direktorom Kliničkog centra. Ističu nezadovoljstvo uslovima na Odjeljenju za hemodijalizu, zbog čega traže smjenu načelnice.

"Naši zahtjevi su bili da se promijeni način funkcionisanja same hemodijalize i da konačno se posvetimo potrebi pacijenata a ne ličnim, to je jedan od razloga zbog kojih smo mi tražili smjenu načelnice", kazao je pacijent Risto Drašković.

Jelena, koja je na hemodijalizi već sedam godina i odlazi u Klinički centar tri puta sedmično ima i konkretne zahtjeve, koji bi im, kaže, makar malo, olakšali život.

"Sami odnos ljekara prema pacijentima, na prvom mjestu, uslovi da budu bolji za pacijente i da se vrate smjene kakve su bile prethodnih godina, da dijaliza počinje u 7 sati, prva smjena, druga smjena u 13 sati popodne", kazala je pacijentkinja Jelena Nenezić.

Direktor Kliničkog centra nije želio pred kameru TVCG da govori o opravdanosti ovakvih zahtjeva, ni da li će smijeniti načelnicu Odeljenja, a ukoliko se to ne dogodi pacijenti najavlju štrajk ispred te ustanove. U međuvremenu čekaju odgovor Ministarstva zdravlja za finansiranje transplantacije bubrega u Minsku.

"Uglavom imamo tri modela i pronaći će se jedan model kako bi ljudi otišli da se transplantiraju", kazao je pacijent Risto Drašković.

Da li je vaša najveća nada transplantacijau Bjelorusiji? "Jeste, i ona mora biti moja nada i ja ću uspjeti", kazala je Jelena.

Iz Ministarstva zdravlja su ranije saopštili da je za slanje pacijenata na transplataciju prepreka to što nemamo saradnju s Bjelorusijom u oblasti medicine, kao i sankcije koje smo uveli toj zemlji. Za sada, novi bubreg u Minsku mogu dobiti samo oni koji plate.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније