Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

19. 06. 2024. 14:06 >> 14:06
Čitaj mi:

kccg

Institut za bolesti djece dobio novi plazma sterilizator

Institut za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dobio je novi plazma sterilizator za potrebe Operacionog bloka. Ukupna vrijednost sterilizatora iznosi 44.700 eura od kojih je 30.000 eura obezbijedila kompanija One Crna Gora D.O.O. Podgorica, dok je preostali dio sredstava obezbijedio KCCG, saopšteno je iz KCCG-a.

Direktor te ustanove Aleksandar Radović je, zahvaljujući se kompaniji One na donaciji, istakao da mu je veoma drago što je prepoznala misiju naše ustanove za kontinuiranim unaprjeđenjem kvaliteta pružene zdravstvene zaštite svima kojima je ona potrebna sa posebnim akcentom na naše najmlađe pacijente.

“Svjedoci smo brzom, možemo reći na dnevnom nivou, tehnološkom razvoju, što se pozitivno odražava na sve segmente društvene zajednice. Tehnološka ekspanzija omogućava napredak u svim segmentima naučne djelatnosti, pa samim tim i na medicinsku nauku i praksu. Sa ponosom mogu istaći da KCCG uspješno prati i primjenjuje savremena dostignuća medicinske nauke i prakse čime smanjujemo rizik i druge neželjene posljedice po zdravlje i zdravstveno stanje i pojedinca i zajednice u cjelini. Pored pune podrške nadležnih državnih institutcija u tome nam značajno olakšavaju dobročinitelji naše ustanove kao što je i kompanija One. Cilj nam je zajednički, zdrava populacija. Zajedno možemo postići mnogo više i zajedno možemo unaprijediti zdravstvenu zaštitu naše zajednice”, istakao je Radović.

Državna sekretaraka Milena Cojić, uputila je, kako navode u saopštenju, u ime Ministarstva zdravlja izraze zahvalnosti kompaniji One Crna Gora na vrijednoj donaciji, koja će, kako je istakla, značajno unaprijediti rad u operacionom bloku Instituta za bolesti djece.

„Ova donacija je od posebnog značaja jer je dodijeljena ustanovi koja brine o zdravlju i životima naših najmlađih stanovnika, a naši prijatelji iz One i ovom prilikom su potvrdili da su društveno odgovorna kompanija, koja ovakvim akcijama, daje doprinos poboljšanju uslova zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama“, istakla je Cojić.

Ona je naglasila da je cilj Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore obezbjeđivanje dostupne, efikasne i kvalitetne zdravstvene zaštite za sve građane, a pomoć u ostvarivanju tog našeg cilja je izuzetne važnosti.

„Odgovoran odnos prema zajednici danas je potrebniji više nego ikada, a kompanija One je i u ovom izazovnom vremenu pokazala da je stabilan oslonac i privredi i građanima, što je vrijedno poštovanja“, naglasila je državana sekretarka i pozvala sve kompanije i institucije da slijede njihov primjer i na ovaj način iskažu društvenu odgovornost za dobrobit svih.

Ona je poručila da ulaganje u zdravstveni sistem kroz ovakve donacije ima za cilj da se modernizuju i osavremene zdravstvene ustanove i unaprijedi zdravstvena zaštita građana, što predstavlja strateško opredjeljenje Ministarstva zdravlja.

Drago Kažić, komercijalni direktor operacija kompanije “One”, kazao je ovim povodom da donacija odražava njihovu duboku predanost unaprjeđenju zdravlja naših najmlađih pacijenata, te da ovaj moderni sterilizator ne predstavlja samo tehnološko dostignuće, već i simbol njihove posvećenosti pružanju vrhunske zdravstvene zaštite našoj zajednici.

“Partnerstvo s Kliničkim centrom i podrška Ministarstva zdravlja ključni su faktori koji su omogućili realizaciju ovog projekta, čime smo pokazali važnost zajedničkog djelovanja u ostvarivanju značajnih društvenih ciljeva. Kroz to partnerstvo identifikovali smo ono što je u ovom trenutku najpotrebnije kako bismo zdravstvenim radnicima omogućili pružanje najbolje njege našim malim herojima. Još jednom smo pokazali da zajednica može da računa na nas, jer kompanija One ne pruža samo najbolju i najpouzdaniju mrežu, već i mrežu podrške onima kojima je ta podrška neophodna”, istakao je Kažić.

Dodao je da će ponosno nastaviti svoju misiju pružanja podrške lokalnoj zajednici s dubokim uvjerenjem da će ova inicijativa poslužiti kao inspiracija drugima da se pridruže u ostvarivanju pozitivnih promjena u našem društvu.

Direktor IBD-a dr Velibor Majić, pojasnio je da se u plazma sterilizatoru obavlja sterilizacija kombinovanom upotrebom pare, vodonik peroksida i plazme, gdje se brzo i bezbjedno sterilišu medicinski instrumenti i materijali bez ostavljanja toksičnih ostataka.

„U njemu se steriliše osjetljiva medicinska oprema kao što su kruti endoskopi, kamere, svjetlosni kablovi, baterije, mikrohirurški (uključujući i oftalmološke) i opšti hirurški instrumenti. U ovom sterilizatoru sterilišemo, takođe, silikonski i plastični materijal, zatim sva plastična crijeva koja se koriste za respiratore i aparate za anesteziju. Pomoću plazma sterilizatora sterilišemo navedeni materijal za potrebe Centra za neonatologiju, Odjeljenje intenzivnog liječenja i Operacionog bloka IBD-a, a po potrebi i materijal Operacionog bloka KCCG za adultne pacijente. Svakodnevno se sprovode dva do tri sterilizaciona ciklusa sterilizacije“, kazao je dr Majić.

Ističu da je Radović povodom vrijedne donacije Kažiću uručio zahvalnicu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније